Unul dintre cele mai tranzitate sectoare de pe Drumul Național 7, șoseaua care traversează Valea Oltului și leagă orașele Sibiu și Râmnicu Vâlcea, va fi închis între 8 iulie și 9 august 2024, pe perioada zilei, pentru lucrări la autostrada Sibiu – Pitești, conform Ministerului Transporturilor.

Șoseaua de pe Valea Oltului închisă în timpul zilei

În perioada 8 iulie – 9 august 2024, pentru executarea lucrărilor de defrișare a versantului aflat în zona de protecție a DN7, pe sectorul cuprins între km 242+600 și km 250+000 se va institui măsura de închidere a circulației rutiere zilnic în intervalul orar 06:00 – 20:00, aceasta urmând a se desfășura pe următoarele rute ocolitoare. Trebuie conștientizat că defrișările cu circulația deschisă ar reprezenta un real pericol pentru siguranța traficului și pentru integritatea fizică a celor care ar tranzita zona unde se desfășoară lucrările”, arată Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Șoferii care tranzitează regiunea din Munții Carpați prin defileul Oltului (aproape 50 de kilometri) vor trebui să circule pe rute ocolitoare în această perioadă. Potrivit reprezentanților CNAIR, odată cu finalizarea lucrărilor la Autostrada Sibiu – Pitești, aglomerația de pe Valea Oltului și neplăcerile cauzate șoferilor se vor diminua semnificativ.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, dar construcția autostrăzii Sibiu – Pitești este extrem de importantă, nu doar pentru România, ci și pentru economia europeană. Autostrada Sibiu – Pitești este deosebit de relevantă pentru desfășurarea traficului pe Coridorul IV Pan European, deoarece asigură la nivel funcțional o traversare de la Vest la Est a teritoriului național. De asemenea, este și prima legătură cu rețeaua rutieră europeană care traversează Munții Carpați, conectând Transilvania și Muntenia printr-o rețea rutieră modernă care va asigura circulația în condiții de siguranță”, informa CNAIR.

Romanii au intrat în Dacia prin trecătoarea Oltului, iar drumul național de pe Valea Oltului a devenit tot mai aglomerat în ultimele decenii, deși traseul său era cunoscut încă din Antichitate.

Prin defileul Oltului, care leagă regiunile istorice Transilvania și Muntenia prin Munții Făgăraș și Munții Lotrului, s-au strecurat o parte din armatele împăratului roman Traian, în timpul războaielor daco-romane de la începutul secolului al doilea.

„Valea Oltului a fost unul din cele mai importante drumuri comerciale şi militare din Dacia. În anul 87 d.Hr., împăratul roman Titus Flavius Domitianus a declanşat ofensiva împotriva lui Decebal. Armata romană a traversat Dunărea pe un pod din vase, în apropierea localităţii Orlea. Potrivit legendei, pentru a ajunge la Turnu Roşu, locul unde se aflau ostaşii lui Decebal, trupele romane au fost nevoite să se deplaseze pe Valea Oltului. Aici, dacii s-au luptat eroic, iar romanii prinşi în strâmtoare nu au mai reuşit să se retragă, fiind învinşi. Pe Valea Oltului, în anul 107 a poposit şi împăratul Traian”, informează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea.