Misiunea arheologică lucra în apropierea mausoleului lui Aga Khan, în sud-estul Egiptului, și a descoperit „33 de morminte” datând din perioada târzie (712 – 332 î.Hr.) și din perioada greco-romană (332 î.Hr. – secolul al IV-lea d.Hr.), a precizat Ministerul Turismului și Antichităților într-un comunicat!

Arheologii au găsit „unelte funerare și rămășițe de mumii care fac lumină asupra bolilor” predominante în acea perioadă, conform aceleiași surse. „Unele dintre mumii prezintă semne de anemie, malnutriție, boli pulmonare, tuberculoză și osteoporoză”, a declarat Patricia Piacentini, șeful omologului italian al misiunii și profesor de egiptologie la Universitatea din Milano.

Din 2018, misiunea egipteano-italiană excavează zona din jurul mausoleului Aga Khan, pe malul vestic al Nilului, vizavi de centrul orașului Aswan, unde este îngropat Sir Sultan Mohammad Shah, considerat în epoca sa cel mai bogat om din lume.

Egiptul anunță în mod regulat descoperiri arheologice, pe care unii experți le-au descris ca fiind mai degrabă de natură politică și economică decât științifică. Această țară de 106 milioane de locuitori, aflată într-o gravă criză economică, se bazează pe sectorul turismului (care asigură două milioane de locuri de muncă și reprezintă peste 10% din PIB) pentru a-și redresa finanțele.

Guvernul său se așteaptă la 30 de milioane de turiști pe an până în 2028, față de 13 milioane înainte de Covid-19.