Anul acesta, :fabrica de minți” dinPloiești, adică faimocul Colegiu Național „Ion Luca Caragiale” Ploiești celebrează 160 de ani de la deschiderea cursurilor, marcând un secol și jumătate de excelență educațională. Festivitățile de aniversare încep mâine, 29 iunie 2024, cu o slujbă de mulțumire la care vor participa părinți, elevi, profesori și invitați speciali, inclusiv un reprezentant al Patriarhului și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal.

Colegiul, inițial deschis ca „Gimnasiul de băeți din Ploiești” pe 3 noiembrie 1864, a fost prima școală medie din oraș. La început, gimnaziul funcționa în localul Școlii Primare de Băieți nr. 1, iar în 1865 s-a pus piatra de temelie pentru noul local, actualul Muzeu de Istorie și Arheologie Prahova. În 1880, gimnaziul a fost transformat în „Liceul Sfinții Petru și Pavel”, iar în 1898 s-a finalizat construcția monumentalului edificiu de pe Bd. Independenței.

Clădirea liceului a suferit grave avarii în 1944, în urma bombardamentelor aviației americane. Refăcută ulterior într-un stil socialist, liceul și-a pierdut numele și statutul sub regimul comunist, devenind Școala Medie nr. 1. În 1952, a primit numele „Ion Luca Caragiale”, iar în 1997 a fost redenumit Colegiul Național „Ion Luca Caragiale”.

Colegiul a produs personalități de renume, inclusiv Ion Luca Caragiale, Nichita Stănescu, Eugen Simion și Mircea Petrescu, și continuă să fie o sursă inepuizabilă de olimpici și lideri academici. Festivitățile aniversare vor aduce împreună comunitatea școlii pentru a celebra această impresionantă istorie de 160 de ani.