Salariații din România beneficia de o nouă minivacanță cu ocazia sărbătorilor legale de Rusalii. Zilele libere legale sunt 23 și 24 iunie, adică duminic și luni. Angajatorii care nu respectă aceste zile libere riscă sancțiuni severe.

În total, până la sfârșitul anului 2024, românii mai au șapte zile libere legale, dintre care două sunt în această lună. În luna august, angajații vor mai beneficia de o zi liberă pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, care pică într-o joi. Bugetarii vor avea și ziua de 16 august liberă, creându-se astfel o minivacanță de patru zile, conform deciziei Guvernului de a face punte între ziua liberă și weekend.

Zilele libere legale rămase în 2024 sunt:

  • 23 iunie – Rusalii (duminică)
  • 24 iunie – a doua zi de Rusalii (luni)
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
  • 25 decembrie – prima zi de Crăciun (miercuri)
  • 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)

De asemenea, bugetarii vor beneficia de zi liberă și pe 27 decembrie (vineri), rezultând o minivacanță de cinci zile în luna decembrie.

Conform legislației în vigoare, angajatorii sunt obligați să acorde zilele libere legale salariaților, cu excepția celor care lucrează în unități sanitare și de alimentație publică, precum și în locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă datorită specificului activității. Cei care lucrează în aceste zile trebuie să fie recompensați cu un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Nerespectarea acestor prevederi legale poate atrage amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei.

Articolul 146 din Codul Muncii prevede că, în cazul în care un salariat nu poate efectua concediul de odihnă anual integral sau parțial din motive justificate, angajatorul este obligat să acorde concediul neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.