Proiectul de înființare a centrelor de dezintoxicare pentru dependenții de droguri a fost adoptat/ Potrivit declarațiilor lui Gorghiu, acesta este un demers necesar, deoarece infrastructura pentru tratarea dependenței de droguri în România este practic inexistentă!
Camera Deputaților a adoptat, în mod decizional, proiectul care completează articolul 22 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Propunerea legislativă vizează înființarea centrelor de dezintoxicare și recuperare pentru dependenții de droguri.
Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat că acest demers este absolut necesar, dat fiind că infrastructura pentru tratarea dependenței de droguri în România este aproape inexistentă. Ea a evidențiat și angajamentul constant al PNL în combaterea drogurilor și îmbunătățirea legislației în acest sens.
Legea urmează să fie promulgată și va aduce înființarea unor centre regionale de dezintoxicare și recuperare a dependenților în fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru și București-Ilfov.
Centre vor fi coordonate de Ministerul Sănătății și acreditate conform standardelor internaționale de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate.
Ministra Gorghiu a încurajat persoanele care au nevoie de ajutor să nu amâne căutarea acestuia și a exprimat bucuria că inițiativa a fost adoptată într-o zi atât de semnificativă, Ziua Internațională de Luptă împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri.
Proiectul include măsuri extinse de prevenire, tratament, reducere a riscurilor și reintegrare socială asociate consumului de droguri.
În plus, proiectul introduce două noi alineate la articolul 22 din Legea nr. 143/2000, stabilind organizarea și funcționarea centrelor ca instituții specializate pentru recuperarea socială a dependenților de droguri în fiecare regiune de dezvoltare a României.
Aceste centre vor avea personalitate juridică și vor opera în subordinea Ministerului Sănătății. Centrele vor beneficia de acreditare conform standardelor internaționale în domeniul recuperării dependenților de droguri.
Finanțarea pentru construcție, înființare și funcționare va proveni în proporție egală din bugetul de stat prin Ministerul Sănătății și din bugetele autorităților publice locale sau din fonduri europene.
Proiectul a fost adoptat anterior de Senat și acum, având votul decisiv al Camerei Deputaților, urmează să fie promulgat.