O să ramânem fară energie din regenerabile !

Cea mai importantă componentă din PNRR pe energie, care constă în creșterea capacității de producție din regenerabile cu 950 MW, nu are nicio șansă de finalizare.

O să ramânem fară energie din regenerabile !

Reprezentanții Guvernului cer urgentarea avizelor pentru parcurile eoliene și fotovoltaice, însă procedurile legale aferente fac imposibilă realizarea investițiilor până în iunie 2024. Astfel, România pierde aproape 600 de milioane de euro.

Absența unei dezbateri naționale și a unei implicări a mediului economic și social în elaborarea PNRR-ului, care a fost ținut la secret până la aprobare, începe să aibă consecințe. Guvernanții dau acum din colț în colț și încearcă, cu disperare, să găsească soluții pentru a nu pierde toți banii din PNRR. Fără proiecte ajunse la maturitate, România se află în imposibilitatea de a se încadra în termenele extrem de scurte de finalizare a investițiilor. Un exemplu în acest sens sunt cele 595 milioane de euro pentru construirea unor parcuri fotovoltaice și eoliene, cu o capacitate totală de producție a energiei de 950 MW, fonduri imposibil de accesat. Miniștrii Mediului, Fondurilor Europene, Energiei și Dezvoltării au semnat un memorandum în care se solicită urgentarea avizelor și autorizațiilor în cazul acestor proiecte, din cauza riscului major de pierdere a banilor.

"În luna martie 2022, a fost lansat apelul de proiecte pentru producerea de energie din surse regenerabile, cu termen de finalizare a investițiilor, respectiv conectare la rețea – luna iunie 2024. În acest sens, atragem atenția asupra intervalului deosebit de scurt de timp până la care investițiile trebuie să fie finalizate, respectiv instalarea și conectarea la Sistemul Energetic Național, inclusiv punerea în funcțiune, operațiuni care au ca termen limită finalul trimestrului II 2024. Având în vedere că investițiile în sectorul energetic sunt esențiale pentru dezvoltarea acestui palier, companiile și celelalte entități implicate în implementarea proiectelor urmăresc cu maxim interes oportunitățile de finanțare pe care le oferă această facilitate", se precizează în Memorandum.

Misiune imposibilă

Miniștrii atrag atenția că implementarea proiectelor de investiții în sectorul energetic, în acord cu exigențele legislației naționale incidente, reprezintă un proces amplu, bazat pe parcurgerea unor etape de autorizare și construcție, care presupun termene ample cu un real potențial de întârziere a îndeplinirii jalonului. Etapele unei investiții în acest sector constau în studii de fezabilitate, avize și autorizații, implementare, punere în funcțiune, recepție, recepţie la terminarea lucrărilor, recepţia punerii în funcţiune a capacităţilor de producţie, recepţia finală la expirarea perioadei de garanţie și recepţia definitivă a obiectivelor de investiţii. Totodată, aceste etape presupun un proces îndelungat și complex de elaborare de documentații cadastrale, aprobare planuri urbanistice zonale, emitere autorizații de construire, obținere avize tehnice de racordare la rețea, elaborare de memorii tehnice, evaluări de mediu, studii topo și studii geotehnice.

 

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Ploiesti TV” !

CITEȘTE ȘI: 

Amenințarea nucleară se apropie. Începe distribuirea iodurii de potasiu.

Rușii blochează accesul la porturile din Ucraina din spre Marea Neagra

Sursă ph-online.ro