Vladimir Putin crește riscul unui război economic cu Occidentul

Preşedintele Vladimir Putin a crescut riscul unui război economic cu Occidentul prin semnarea unui decret de preluare a controlului deplin asupra proiectului de gaze şi petrol Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, decizie care ar putea obliga investitorii Shell şi japonezi să plece, relatează Reuters, conform news.ro.

Vladimir Putin crește riscul unui război economic cu Occidentul

Decretul, semnat joi, instituie o nouă companie care să preia toate drepturile şi obligaţiile de la compania Sakhalin Energy Investment, în cadrul căreia Shell şi două companii comerciale japoneze Mitsui şi Mitsubishi deţin puţin sub 50%.

Decretul de cinci pagini, care urmează sancţiunilor occidentale impuse Moscovei în urma invaziei în Ucraina, indică că faptul că Rusia va decide dacă partenerii străini pot rămâne.

 

Compania Gazprom deţine o cotă de 50% plus o acţiune în cadrul Sahalin-2, care reprezintă aproximativ 4% din gazele naturale lichefiate (GNL) la nivel mondail.

Decizia poate afecta o piaţă de GNL deja strâmtorată şi poate creşte riscurile întâmpinate de companiile occidentale care se află încă în Rusia.

”Decretul Rusiei expropriază efectiv acţionarii străini ai companiei Sakhalin Energy Investment, marcând o nouă escaladare a tensiunilor în curs”, a declarat Lucy Cullen, analist principal al companiei de consultanţă Wood Mackenzie.

Multe companii occidentale au părăsit deja piaţa rusă, în timp ce altele au anunţat că vor pleca, dar decizia lui Putin complică procesul deja complex pentru cei care vor să plece. Moscova a pregătit o lege, care se aşteaptă să fie adoptată în curând, menită să permită statului să confişte activele companiilor occidentale care decid să plece.

Shell, care şi-a anulat deja valoarea tuturor activelor ruseşti, a precizat acum câteva luni că intenţionează să renunţe la proiectul Sahalin-2 şi a purtat negocieri cu potenţialii cumpărători. Surse Compania credea că există riscul ca Rusia să naţionalizeze activele deţinute de străini, potrivit unor surse familiare negocierilor.

Gigantul energetic a anunţat, vineri, că evaluează implicaţiile decretului rusesc.

Proiectul Sahalin-2, în care Shell deţine 27,5% minus o acţiune, este unul dintre cele mai mari proiecte de GNL din lume, cu o producţie de 12 milioane de tone. Principalii clienţi sunt Japonia, Coreea de Sud, China, India şi alte ţări asiatice.

Compania japoneză Mitsui deţine un pachet de 12,5% din Sahalin-2, iar Mitsubishi deţine 10%.

Citește toate informațiile AICI.

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Ploiesti TV” !

CITEȘTE ȘI:

Un român vinde o garsonieră cu doar 4.000 de euro !

Rezultatele finale la Evaluarea Națională și ce s-a întâmplat după contestații