Uniunea Europeană impune un sistem de vize pentru americani

Cetăţenii americani care vor dori călătorească în ţările Uniunea Europeană din spaţiul Schengen vor fi nevoiţi să se înscrie în viitorul Sistem European de Informaţii şi Autorizare privind Călătoriile (ETIAS - European Travel Information and Authorization System) şi să plătească o taxă.

Uniunea Europeană impune un sistem de vize pentru americani

În prezent, un pașaport american este suficient pentru a putea intra în țările europene pentru perioade mai mici de 90 de zile. Dar asta se va schimba anul viitor.

Începând cu primăvara anului 2023, cetățenii americani, precum și călătorii din alte 58 de țări, vor avea nevoie de o scutire de viză a sistemului european de informații și autorizare de călătorie (ETIAS) pentru a călători în oricare dintre țările din zona Schengen pentru sejururi scurte.

Ce este ETIAS?

La sfârșitul anului 2016, Comisia Europeană a aprobat dezvoltarea ETIAS ca instrument de screening pentru a ajuta la contracararea terorismului și a imigrației ilegale. Măsura de screening electronic automat este „creată pentru a identifica securitatea, migrația neregulată sau riscurile mari de epidemie prezentate de vizitatorii scutiți de viză”, potrivit site-ului ETIAS.

Deși călătorii americani încă nu vor avea nevoie de viză Schengen, aceștia vor fi verificați înainte de sosirea în țările Uniunii Europene. Nu vor fi colectate date biometrice; Americanii vor trebui să furnizeze informațiile despre pașaport și să răspundă „la o serie de întrebări de securitate cu privire la sănătatea călătorului și dacă au fost în zone de conflict în trecut”, conform ETIAS.com.

Completarea online a cererii ETIAS ar trebui să dureze doar aproximativ 10 minute și „în marea majoritate a cazurilor”, călătorii vor primi o autorizație de călătorie „în câteva minute”, potrivit site-ului web ETIAS, care recomandă aplicarea cu cel puțin 96 de ore înainte de plecare. Odată aprobată, o autorizație de călătorie ETIAS va fi valabilă timp de trei ani și poate acoperi mai multe călătorii în țările UE.

Călătorii cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani vor avea nevoie de un pașaport valabil, o adresă de e-mail și un card de debit sau de credit pentru a plăti taxa nerambursabilă de 7 EUR (aproximativ 8 USD).

Citește tot AICI.

 

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Ploiesti TV” !

CITEȘTE ȘI:

Un nou record românesc la Balcaniada de Matematică

Suntem mai bogaţi decât credeam!