Vești importante pentru toți șoferii români! Ce se întâmplă cu polițele RCA

Vești importante pentru toți șoferii români! Asigurările auto vor avea parte de modificări din toamnă. Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) se va putea emite pe teritoriul mai multor state, nu doar în România.

Vești importante pentru toți șoferii români! Ce se întâmplă cu polițele RCA

Poate una dintre cele mai importante modificări stabilite de ASF la legislația asigurărilor prin Norma nr. 18/2022, oficializată recent, dar care se va aplica din 8 septembrie 2022, vizează abrograrea paragrafului din Norma ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România ce stabilește posibilitatea de a deține o poliță RCA valabilă doar pe teritoriul României.

„În cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitărilor tehnice sau legale, nu există posibilitatea de a circula în afara teritoriului României, asigurătorii RCA emit polița RCA cu valabilitate pe teritoriul României și stabilesc tariful de primă luând în considerare riscurile aferente”, stabilește, mai exact, textul din legislație ce urmează să fie eliminat din toamnă.

Apoi, din Norma ASF nr. 20/2017 se va elimina în curând prevederea care stabilește acum că “sistemul de corectare a tarifului de primă va permite acordarea unor reduceri persoanelor cu deficiențe locomotorii”.

În plus, noua normă de la ASF modifică și prevederi din legislația privind asigurările ce-i privesc pe asigurători. Concret, asigurătorii RCA nu vor mai fi obligați, așa cum se-ntâmplă în prezent, să notifice ASF cu privire la intenția de modificare a tarifelor de primă cu cel puțin 60 de zile înainte de perioada în care acestea pot fi practicate.

De asemenea, tarifele de primă practicate vor fi certificate de către un actuar (specialist în calcule statistice privitoare la asigurări și, în general, la probleme financiare) avizat de către ASF, în baza unui raport scris transmis asigurătorului RCA, în care acesta atestă faptul că tarifele au fost calculate în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.

 

Citește mai mult AICI.

 

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Ploiesti TV” !

CITEȘTE ȘI:

Lucian Heiuș anunță că peste 71.000 contribuabili sunt în situaţia de a li se face sesizări penale

Fără apă în plină vară în unele zone din Prahova