Se scumpește din noul uleiul de floarea-soarelui!

Deși avem producții-record de floarea-soarelui, prețul uleiului va crește din nou în luna septembrie, avertizează specialiștii.

Se scumpește din noul uleiul de floarea-soarelui!

La finalul lunii iunie, în interviul pe care mi l-a acordat, profesorul Mircea Coșea a explicat de ce România este lovită de această creștere a prețului la uleiul de floarea-soarelui.

Concret, Mircea Coșea a precizat, pentru Bugetul.ro, că România nu prelucrează semințele de floarea-soarelui, asta deși e pe primul loc, la producție, în Europa.

„Tocmai vă spuneam că România nu are potențial, pentru că, dacă ea produce floarea-soarelui în cantitate enormă și suntem pe primul loc în Europa, nu înseamnă că noi mâncăm semințe de floarea-soarelui. Noi trebuie să prelucrăm. Or, nu prelucrăm”a declarat, pentru Bugetul.ro, Mircea Coșea. (Continuarea interviului AICI!)

În toamnă, prețul uleiului va crește din nou

Europa e aproape de o criză a uleiului de floarea-soarelui, din cauza războiului. Ucraina, cel mai mare furnizor, nu mai exportă nimic. Decizia va aduce preţuri şi mai mari la raft, inclusiv în România. Ţara noastră ar fi putut profita de ocazie, mai ales că suntem cel mare producător de semințe din UE. Numai că industria noastră e la pământ. N-avem fabrici, aşa că exportăm seminţele şi importăm uleiul. Fermierii susțin că prețurile foarte mari la ulei se vor resimți din septembrie, după noua recoltă de floarea soarelui. Motorina s-a dublat, produsele de protecție a plantelor au o creștere de cel puțin 200%, îngrășămintele s-au scumpit cu 500%, iar estimările pentru vânzarea semințelor de floarea soarelui sunt de 700 de dolari pe tonă, față de 330-340 dolari, cât a fost anul trecut. Dacă se adaugă și costurile procesării, se ajunge la transformarea uleiului de floarea soarelui într-un produs de lux, scrie stiritvr.ro.

 

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Ploiesti TV” !

CITEȘTE ȘI:

Numarul locuitorilor din județul Prahova a scăzut cu zeci de mii

Vandalizările nu se opresc în Ploiești. SGU Ploiești cere ajutor !