Află cum schimbă seceta balanța energetică a României

Seceta este una din cauzele pentru care producția de electricitate a hidrocentralelor României a scăzut cu 25 %, în primele 5 luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 6,31 miliarde kWh.

Află cum schimbă seceta balanța energetică a României

Seceta este una din cauzele pentru care producția de electricitate a hidrocentralelor României a scăzut cu 25 %, în primele 5 luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 6,31 miliarde kWh, potrivit cursdeguvernare.ro.

 

Scăderi s-au mai înregistrat în ultimii ani, dar și creșteri semnificative. Producția hidrocentralelor a scăzut cu nu mai mult de 12% în 2019 / 2018, dar a crescut cu peste 11% în 2021 față de 2020.  În primele 7 luni ale anului 2020 producția hidrocentralelor creștea cu peste 31% față de aceeași perioadă a anului anterior.

De data aceasta, sunt puține șanse ca să se îmbunătățească totalul anului 2022, ca urmare a prudenței privind folosirea apei, pe timpul secetei. Gradul de umplere a celor 40 de lacuri de acumulare din România era de era de 80%, săptămâna trecută, dar va scădea până la 68%, din cauza secetei, potrivit Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR).

 

Debitul Dunării, care alimentează cea mai mare hidrocentrală a țării, va ajunge săptămâna viitoare la mai puțin de jumătate din media multianuale a lunii iulie (2.500 mc/s față de 5.300 mc/s).

Electricitatea eolienelor compensează parțial seceta

Scăderea producției de electricitate a hidrocentralelor, cu 24,7% în primele 5 luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut, a fost compensată parțial de creșterea cu 22,6 % a producției parcurilor eoliene și cu peste 11% a parcurilor fotovoltaice.

În general, însă, producția a scăzut, cu 6,1%, inclusiv pe seama reducerii producției termocentralelor clasice, pe de o parte din cauza amenințării crizei gazelor și scumpirii acestora și, pe de altă parte, pentru că producția pe gaze nu a fost înlocuită rapid de cărbune, mai scump și acesta.

S-a redus și consumul, mai ales cel al populației, cu 6,3% – cea mai mare reducere. În general consumul final s-a redus cu 4,1%, iar în economie cu 3,5%.

A crescut numai consumul cu iluminatul public, cu peste 11%.

Creștere spectaculoasă a importului de cărbune

Principalele resurse de energie primară au totalizat peste 13,6 milioane tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.  O tonă echivalent petrol este egală cu cantitatea de combustibil care dezvoltă o putere calorifică de 10.000 Kcal/Kg.

Mai multe informații AICI.

 

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Ploiesti TV” !

CITEȘTE ȘI:

Reacția șefului Poliției Române după ce polițiștii au fost bătuți și umiliți

Un număr mare de elevi prahoveni au rămas nerepartizați la liceu/ VIDEO