România începe să joace un rol cheie ?!

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că România va prelua, de la 1 ianuarie 2023, două noi mandate de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy - CPE).

România începe să joace un rol cheie ?!

În Georgia şi, respectiv, în Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024), în urma deciziei NATO în acest sens. Ambasada Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy - CPE) într-un stat partener are un rol important în promovarea valorilor, principiilor, rolului şi politicilor Alianţei, precum şi a relaţiei de parteneriat prin intermediul activităţilor de diplomaţie publică pe care le desfăşoară, în vederea unei mai bune înţelegeri a acestora de către publicul şi actorii locali, precizează MAE. România a mai exercitat astfel de responsabilităţi în R. Moldova, Azerbaidjan, Georgia, Kuwait şi Finlanda.

În Georgia, mandatul CPE va fi exercitat, în premieră, în comun cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Este pentru a treia oară când România deţine această calitate în Georgia, precedentele mandate CPE derulându-se în perioada 2013-2016.

Totodată, România va continua mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO la Helsinki, până la finalizarea procesului de aderare a Finlandei la NATO (încheierea ratificării de către toate statele aliate a Protocolului de Aderare al Finlandei la Alianţă). De asemenea, România va exercita, până la finele anului curent, atribuţiile de Ambasadă CPE în Kuwait.

”Astfel, într-un context internaţional marcat de implicaţiile grave de securitate generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, atât pentru regiunea Mării Negre, cât şi pentru zona euroatlantică şi la nivel global, România continuă să-şi sporească contribuţia în cadrul NATO pe multiple dimensiuni, acţionând ca un factor de securitate şi stabilitate. Asumarea de către România a acestor noi responsabilităţi reflectă ataşamentul solid al ţării noastre faţă de Alianţă, precum şi rolul ţării noastre de promotor activ al politicii de parteneriate a NATO, instrument esenţial în promovarea stabilităţii atât pentru membrii, cât şi pentru statele din imediata vecinătate a Alianţei”, precizează MAE.

Mai multe informații AICI.

 

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Ploiesti TV” !

CITEȘTE ȘI:

Debitul Dunării a scăzut drastic

Liberalii jubilează în fața celor de la PSD: prețurile carburantului au scăzut vizibil