Proprietarii de porci cu trichineloză, despăgubiţi după pierderea cărnii

Porcii depistați cu trichinelozǎ se despǎgubesc dupǎ  confiscarea cǎrnii  și subproduselor comestibile ȋn vederea incinerǎrii acestora ȋntr-o unitate autorizatǎ sanitar veterinar și  ȋntocmirea documentelor de  evaluare, numai dacǎ aceștia  sunt identificați prin crotaliere și sunt ȋnregistrați ȋn Baza Naționalǎ de Date.

Proprietarii de porci cu trichineloză, despăgubiţi după pierderea cărnii

Proprietarii de porci cu trichineloză, despăgubiţi.

Pentru realizarea examenului trichineloscopic  proprietarii porcinelor sacrificate ȋn gospodǎrie se va prezenta la centrul pentru efectuarea examenului trichineloscopic cu cartea/buletinul de identitate, crotalia auricularǎ a animalului sacrificat și urmǎtoarele probe:

-pilierii diafragmatici – 2 formațiuni musculare fusiforme, ȋn forma literei V, care se gǎsesc ȋntre ficat și pulmon;

În situația ȋn care proba de pilieri diafragmatici este insuficientǎ, acesta se va completa cu urmǎtoarele formațiuni musculare:

Urmăreşte mai multe știri pe pagina de Facebook „Ploiesti TV” !

-diafragma-porțiunea musculo-tendinoasǎ care separǎ cavitate abdominalǎ de cavitatea toracicǎ și care, de regulǎ, rǎmȃne prinsǎ pe fața internǎ a coastelor;

-musculatura intercostalǎ – douǎ coaste nedesfǎcute ȋn lungime de circa 10 cm;

-baza limbii;

RECOMANDĂRI:

Reprezentanţii DSVSA Prahova recomandă consumatorilor cu carne de porc și produse din carne de porc să se aprovizioneze numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranţa alimentelor. Procurarea de carne de porc din spaţii neînregistrate sanitar veterinar (inclusiv comerţul stradal) și neexaminată sanitar veterinar  reprezintă un risc crescut și îmbolnăvire pentru consumatori.

Datorită evoluţiei pestei porcine africane este interzisă cumpărarea de porci vii din gospodăriile populaţiei din judeţul Prahova fără documente sanitare veterinare obligatorii (formular de mișcare și certificat sanitar veterinar) eliberate de medicul veterinar de liberă practică din localitate, iar din alte judeţe, pe lȃngă aceste documente este obligatoriu avizul interjudeţean, eliberat de DSVSA judeţene;

În situaţia în care proprietarii de porcine vii constată modificări ale stării de sănatate a animalului, înainte de sacrificare, sau modificări la nivelul organelor interne după sacrificare va solicita medicul veterinar din localitate pentru efectuarea examenului ante și post-mortem și în funcţie de situaţie recoltarea de probe;

Orice situaţie deosebită va fi anunţată la DSVSA Prahova, la telefon 0244571751.

Citește și:

Polițiștii prahoveni, cu ochii pe chiulangii din rândul elevilor

Stradă cu sens unic. Fără bariere la Palatul Culturii