Prelungirea contractului cu Apa Nova, o adevărată luptă în CL Ploiești

Prelungirea contractului cu Apa Nova pe zece ani, perioadă în care operatorul îşi asumă investiţii de 36,7 milioane de euro fără TVA, continuă să creeze tensiuni între consilierii PNL și primarul Andrei Volosevici.

apa nova, subiect fierbinte in cl


Proiectul s-a aflat din nou pe ordinea de zi, însă a fost respins și de această dată de aleșii locali. Unul dintre motive ar fi acela că proiectul are rapoarte negative din partea direcțiilor de specialitate din cadrul Primărie. De altfel, aleșii locali s-au arătat deranjați și de faptul că prețul apei s-ar dubla. La dezbateri au participat și reprezentanții Veolia, compania-mamă a societății Apa Nova.

Proiectul de hotărâre a fost realizat după ce forul legislativ desemnase o comisie specială mandatată să negocieze cu operatorul sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din Ploieşti. În urma acelei negocieri a rezultat propunerea de majorare cu zece ani a perioadei contractuale, în contextul în care actualul acord expiră în iunie 2025. Apa Nova îşi asuma, conform propunerii, investiţii de peste 36 de milioane de euro, din care peste 13 milioane într-o primă etapă, concentrate în cartierul Mitică Apostol, şi ar fi urmat să-şi amortizeze investiţiile din tarif.

Automat, asta ducea la o majorare, care ar fi dus Ploieştiul de pe ultimul loc în clasamentul tarifelor la apă practicate la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ în ţară până undeva pe la mijlocul ierarhiei.

 Mădălin Mihailovici, director general Apa Nova, discurs în CL Ploiești

La şedinţa de vineri a luat parte şi Mădălin Mihailovici, directorul general Apa Nova, care a argumentat că Ploieştiul are la ora actuală cel mai mic tarif din România la apă şi canalizare, de 4,89 lei pe metru cub, iar creşterea aferentă primei etape ar fi de 6,11%, Pentru amortizarea întregii investiţii noul tarif ar urma să ajungă la 8,97 lei pe metru cub, nu departe de cel de 8,07 practicat în prezent de Hidro Prahova şi undeva la 2,8% limită de suportabilitate din coşul minim, sub pragul de 3% impus de prevederile actuale.

” La acest act care este supus aprobării dumneavoastră s-a lucrat împreună cu reprezentanții dumneavoastră. A plecat de la următoarele premise și anume dezvoltarea urbanistică a orașului, având în vedere că orașul a crescut ca volum. Extinderea și redimensionarea rețelelor de apă și de canalizare practic este iminentă. Al doilea lucru este faptul că România, la directiva apelor uzate urbane a depășit termenele impuse de Uniunea Europeană și este un risc eminent de aplicare de penalități și bineînțeles infrigement. Dreptul la apă potabilă sigură și curată este un drept fundamental al omului, este rezoluția ONU din 2010. Iar riscul iminent de aplicare de către Administrația Națională a Apelor Române de penalități pentru depășirea concentrațiilor la deversare ar aduce practic de penalități de circa 1,5 milioane de euro pe an pentru municipiul Ploiești.
În primul rând Ploieștiul are la ora actuală cel mai mic tarif din România la apă şi canalizare, de 4,89 lei pe metru cub. Ca exemplu, cel mai mare tarif din România la ora actuală este la Buzău, 12, 6 lei pe metru cub. Ploieștiul practic este pe locul 45 din 45 de operatori. În județul Prahova mai există un operator important, HidroPrahova, care se situează pe locul 21, cu un tarif de 8,07 lei, aproape cu 80% mai mare decât tariful practicat de Apa Nova. Apa Nova a propus împreună cu comisia cu care a lucrat investiții suplimentare, în două etape, de 36 milioane euro, prima etapă fiind una de extinderi,de 13, 7 milioane euro (..). În a doua etapă este vorba de finalizare a stației existente, în funcție de ce zice auditul, sau de realizare a unei stații de epurare noi. În cazul în care stația va fi făcută de cei care trebuia să o facă până la ora actuală sunt prevăzute investiții de circa 22,8 milioane de euro în ceea ce comisiile comune vor stabili că au de făcut.
Practic sunt mai multe scenarii. Ce s-ar fi întâmplat dacă am fi făcut această creștere până la finalul 2025 Trebuie să știți că limita de suportabilitate către populație este de 3,5 % din ceea ce se numește coșul minim. La ora actuală, Ploieștiul, la apă - limită de suportabilitate este de 1,5%. Ceea ce propunem noi în etapa întâi de creștere a tariful va duce la o limită de suportabilitate de 2%, extinderi de 13, 7milioane de euro, ceea ce ar însemna ca tariful la apă, dacă ar fi aplicat de mâine, ar duce Ploieștiul de pe locul 45, pe locul 42, la o creștere de 6,11%. Dacă tot mâine s-ar decide că am face toate investițiile și s-ar face creșterea de tarif direct, Ploieștiul ar ajunge la un tarif de 8,97 lei, mult departe de Buzău. Am fi pe locul 12, imediat după HidroPrahova. Tot ce s-a luat în calcul a fost să respectăm această limită de suportabilitate.(...)
În momentul în care Apa Nova a preluat practic rețeaua de apă și canalizare a Ploieștiului în concesiune, randamentul rețelei de apă era de 50%, deci pierderile erau enorme. Astăzi, Ploieștiul are un randament de 78%. Media europeană este între 75% și 80%.
Dacă am aplica de mâine creșterea totală la 36,5 milioane euro, practic Ploieștiul ar deveni orașul din România cu cel mai mare tarif.Dar nu ne-am propus și nu se va aplica acest lucru. Ar fi 17,01 lei cu TVA. Am fi practic la nivelul tarifului din Viena, ca să aveți un mod de a compara aceste lucruri ”, a susținut Mădălin Mihailovici, CEO Veolia (declarația integrală în materialul video de mai jos)

 

În replică, Gheorghe Sârbu, consilier local PNL, i-a atrans atenția reprezentantului Veolia că au efectuat investiții doar la jumătate din ce și-a asumat la începutul contractului.

”Domnule președinte (n.r Mădălin Mihailovici) , vreau să vă reamintesc că în momentul în care ați semnat contractul între Apa Nova și Primăria Ploiești, v-ați asumat și v-ați angajat că faceți investiții de 27 milioane euro. Dumneavoastră, după patru ani, ați făcut un audit și ați scăzut la 14,5 milioane, deci la jumătate. Mulțumesc pentru ce ne-ați explicat aici”, a susținut Gheorghe Sârbu. 

”Trebuie să înțeleagă și presa și invitații dumneavoastră că aceste investiții care s-au făcut la Ploiești, s-au făcut din tarif, din banii ploieștenilor. Și amortizarea investiției se face din tarif, din banii ploieștenilor. Ca să știe toată lumea, nu vine cineva să ne facă gratis investițiile”, a mai adăugat liberalul.

Volosevici, reacție pe tema prelungirii contractului cu Apa Nova

Dezbaterile pe tema prelungirii contractului cu Apa Nova au fost pline de ironii şi critici, în care primarul Andrei Volosevici a susţinut ideea prelungirii, punând accentul pe nevoia de realizare a acestor investiţii, iar colegii săi de partid de la PNL au fost principalii opozanţi.


”Este evident că o hotărâre pe care dumneavoastră o dispuneți vizavi de ceea ce înseamnă o prelungire a contractului înseamnă o reflexie asupra bugetului și de construcție a bugetului (…). Ceea ce vreau să înțelegeți și vă rog să înțelegeți este că am mers foarte rapid pe toate aceste variante de lucru deoarece la un moment dat trebuie să creionăm bugetul, iar acest buget, după cum bine știți, în baza a ceea ce înseamnă transparență decizională și dezbatere publică înseamnă 30 de zile de pus pe site-ul Primăriei. Asta înseamnă luna februarie. Suntem cu toții de acord, odată lămurite în orice direcție putem să avem o creionare corectă, care să fie supusă procedurii. Cu cât avem un buget mai devreme, vom putea să intrăm la capitolul investiții pe ceea ce înseamnă lansare de proiecte”, a declarat primarul Andrei Volosevici.


Șeful executivului ploieștean a reclamat și faptul că decizia consilierilor de la PNL şi USR de a vota împotriva propunerii de prelungire a fost luată din motiva politice, remarcând şi că, în mod absurd, proiectul de hotărâre fusese iniţiat de consilierii celor două formaţiuni, care acum au votat împotrivă. Ba mai mult,  primarul Andrei Volosevici a declarat, în timpul şedinţei, că e convins că în spatele deciziei există interese politice.

„Cinstit şi asumat în faţa ploieştenilor, eu știu cine este artizanul din spatele acestei mişcări, n-are nicio legătură cu o mişcare administrativă, ci cu una politică. Dar aici, în această şedinţă, va trebui să vă asumaţi aceste responsabilităţi. De ce vă spun că este o chestiune politică? Pentru că astăzi cu toţii ştim că va fi respinsă, se va face probabil o nouă comisie, cam asta este logica, cu o şedinţă comună făcută ieri între USR şi PNL. Vă spun doar atât, negocierea şi discuţia pe un act adiţional schimbă nişte clauze care sunt în favoarea administraţiei. Cu tot respectul, mi se pare ridicol să mai faceţi o comisie, nu prea înţeleg de ce, într-un fel râdeţi de consilierii care au fost în comisie, pare că nu prea au fost în stare să negocieze”, a declarat primarul înainte de vot, amintind că proiectul de hotărâre dezbătut vineri a venit ca urmare a unei negocieri purtate cu operatorul de către o comisie specială desemnată de Consiliul Local şi compusă tocmai din consilieri de la cele două formaţiuni.

De altfel, după încheierea şedinţei, pe pagina oficială de Facebook a lui Andrei Volosevici a apărut şi o fotografie cu semnăturile celor cinci iniţiatori ai proiectului rezultat în urma dezbaterii, trei de la PNL şi doi de la USR.

În timul dezbaterilor, primarul Andrei Volosevici a anunțat și că a pregătit două dispoziții prin care cei doi viceprimari să găsească resursele financiare pentru a începe investițiile în cartierul Mitică Apostol. 

”Vă informez că sunt pregătite două dispoziții către domnii viceprimari, care reprezintă și ei executivul și au și ei obligația să creioneze bugetul, care, în contextul în care nu prelungim sau se mai discută, va trebui să găsească și dânșii resurse financiare pentru a începe investițiile în cartierul Mitică Apostol. În momentul în care găsesc resursele, vreau să văd de unde sunt luate ș să ne lămurim clar și răspicat pe fiecare viceprimar în parte de unde tăiem”, a mai susținut Volosevici în timpul şedinţei.

 O nouă negociere cu Apa Nova

Viceprimarul Daniel Nicodim a anunțat că liberalii au votat împotriva proiectului deoarece acesta are rapoarte negative din partea direcțiilor de specialitate din cadrul Primărie și că se va forma o nouă comisie care va negocia cu Apa Nova.

”Apreciem în mod deosebit activitatea Apa Nova. Știm că dânșii sunt niște profesioniști. Nu au existat probleme de-a lungul anilor. Acest vot nu este împotriva societății. Acest vot este provocat de faptul că un contract atât de important, cu o prelungire pe o perioadă semnificativă de ani, cu sume atât de importante pentru comunitatea ploieșteană, trebuie să fie un contract care asupra căruia să nu planeze niciun fel de umbră cum ar fi acel raport nefavorabil de la Juridic. În acest sens, noi vom acționa cu celeritate pentru formarea unei noi comisii, care punctual, împreună cu reprezentanții Apa Nova să regleze situațiile puse în discuții pentru ca acest proiect să fie din nou supus Consiliului Local, într-o formă legală, cu aviz favorabil și cu obiecțiunile ridicate de colegii noștri negociate și rezolvate cu compania Apa Nova în interesul ploieștenilor. În ceea ce privește cartierul Mitică Apostol, grupul consilierilor PNL va identifica soluții pentru a realiza acea ministații de epurare necesară funcționării acelei canalizări și vom identifica surse bugetare și externe bugetului municipiului pentru rezolvarea problemelor acelor cetățeni, care sunt cetățeni din Ploiești și au aceleași drepturi ca și noi”, a susținut viceprimarul Daniel Nicodim.

în timpul dezbaterilor, a existat un schimb de replici dure între consilierul local Gheorghe Sârbu și primarul Andrei Volosevici pe tema modernizării cartierului Mitică Apostol, reprezentantul legislativului anunțând că vor fi găsite resursele financiare pentru a moderniza și acest cartier.

 

Consilierii USRPLUS nu au mai votat prelungirea contractului cu Apa Nova

În ședința din luna decembrie, consilierii USR au susținut prelungirea contractului, însă, paradoxal, de această dată au votat împotrivă, cu toate că proiectul nu a suferit modificări.

Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a reclamat că decizia consilierilor de la PNL şi USRPLUS de a vota împotriva proprunerii de prelungire a fost luată din motiva politice, în urma unei ședințe comune, remarcând şi că, în mod absurd, proiectul de hotărâre fusese iniţiat de consilierii celor două formaţiuni, care acum au votat împotrivă.

 Viceprimarul USRPLUS Magdalena Trofin a susținut că este indicat să fie clarificate neînțelegerile și să fie  eliminat orice dubiu asupra legalității și asupra valorilor investițiilor.

” Referitor la procesul de negociere și a contractului, cu siguranță dreptul la apă și la un trai decent este o prioritate pentru toți ploieștenii. Așa cum s-a afirmat, într-adevăr este o datorie a municipalității să asigure tuturor ploieștenilor condiții de apă și canalizare. Ceea ce, din păcate se pare că asupra modului în care s-a făcut negocierea și rezultatul negocierii planează îndoieli, îndoieli legate de felul în care este construit contractul, de anumite valori care sunt incluse în respectivele investiții. De aceea, considerăm că este indicat să clarificăm aceste neînțelegeri și să eliminăm orice dubiu asupra legalității și asupra valorilor investițiilor care sunt menționate în contract, astfel încât să existe un acord al întregului Consiliu Local cu privire la aceste valori și la durata contractului. Noi susținem reluarea negocierilor cu Apa Nova și continuarea demersurilor în acest contract de prelungire a investițiilor făcute, dar, am speranța că dacă ne vom apleca cu toții mai atent asupra negocierilor și a condițiilor din contract și vom avea o discuție mai aprofundată cu cei de la Apa Nova”, a susținut Magdalena Trofin, viceprimarul Ploieștiului. 

În replică, primarul Volosevici i-a atras atenția că nu a avut nicio reacție în ședința din luna decembrie.

”Cu tot respectul pentru doamna viceprimar, dar puneți partidul într-o poziție mai ciudată deoarece, îmi închipui că, nemodificându-se nimic, și la ședința anterioară aveați aceleași probleme. Nu înțeleg de ce nu le-ați invocat”, a reacționat Volosevici.

Ba mai mult, la acea dată, consilierul local USRPLUS Mihai Tonsciuc susținea că el este de acord cu acest proiect și că investițiile care sunt prevăzute pentru cartierul Mitică Apostol pot fi realizate doar cu sprijinul Apa Nova.

”Toate partidele au fost de acord că acest cartier Mitică Apostol este o oportunitate, că trebuie să rezolvăm problemele de acolo, să-l civilizăm. Din păcate, nu toate partidele pare că sunt interesate, nici măcar nu sunt prezente la ședință. Vizavi de perioada aceasta scurtă de analizare a proiectului e corect că este din scurt, dar din scurt a fost și proiectul cu ADI Termo și cu toate acestea am putut să ne mobilizăm și să votăm acel proiect. Așa că nu înțeleg de ce aplicăm o dublă măsură și aici. Știu că fosta administrație a încercat să ocolească, să aibă un sistem de investire în acest cartier, au încercat niște lucrări din ce știu, iar lucrările nu au fost cele mai bune. Eu nu văd neapărat o alternativă la proiectul acesta de investiții prin Apa Nova. Dacă cineva de aici poate să ne spună că putem să facem noi niște investiții din bugetul Primăriei Ploiești și să le facem de calitate, eu sunt dispus să discutăm, să negociem, dar până acum nu a fost prezentată nicio alternativă. Din nu a face nimic și a face ceva prin Apa Nova, mi se pare că trebuie să facem asta, chiar dacă trebuie să suportăm un const. Nu există investiții fără cost suplimentar. Eu sunt de acord cu acest proiect”, a susținut la acea dată consilierul Mihai Tonsciuc.

Acum, reprezentatul USRPLUS a încercat să explice de ce a avut acea poziție și de ce acum nu mai susține proiectul.

  

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Ploiesti TV” !


Proiectul de hotărâre pentru prelungirea contractului cu Apa Nova a fost respins de Consiliul Local, după un vot covârşitor, la care un singur consilier, de la PSD, a votat favorabil. Semnele existau încă dinainte de începerea şedinţei, mai ales că grupul consilierilor liberali anunţase public că se opune.

CITEȘTE ȘI:

Sălile de operație de la SJU vor fi modernizate. 10 milioane euro, investiții