Gunoaie în locul copacilor! Scandal pe tema extinderii stației TMB

Gunoaie în locul copacilor! A fost din nou scandal în Consiliul Local Ploieşti între primarul Andrei Volosevici și aleșii liberali după ce o perdea forestieră ar putea fi transformată în rampă de gunoi. Tensiunile au fost generate de aprobarea proiectului de Hotărâre prin care se schimbă destinaţia unei parcele de lângă Centura de Est pe care se află o perdea forestieră.

Terenul lăsat liber în urma tăierii copacilor va fi folosit pentru extinderea staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor. Primarul Andrei Volosevici a contestat proiectul, reclamând că administratorul actual al staţiei nu respectă circuitele impuse, transformând-o mai degrabă într-o groapă de gunoi. Edilul şi-a exprimat temerile că terenul acordat pentru extindere ar putea ajunge să aibă aceeaşi soartă.

scandal gunoaie cl ploiești

Gunoaie în locul copacilor! Consiliul Local Ploiești a aprobat luni, în cadrul unei ședințe ordinare proiectul de Hotărâre cu privire la schimbarea destinaţiei unei parcele de lângă Centura de Est, din perdea forestieră în teren pentru extinderea staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor.

 Proiectul dezbătut luni de Consiliul Local Ploieşti a vizat doar aprobarea unui nou plan urbanistic zonal, în care terenul aferent extinderii, încadrat până acum ca perdea forestieră, să capete o nouă destinaţie. Conform proiectului, care a fost adoptat cu majoritate de voturi de forul legislativ, aici urmează să fie construită o linie de producere SRF, care să valorifice deşeurile şi să le transforme în energie termică şi electrică.

Primarul Andrei Volosevici a contestat, în timpul şedinţei, proiectul de hotărâre, reclamând că actualul operator al staţiei de tratare mecano-biologică nu respectă circuitele impuse de autorităţi şi întrebându-se dacă nu cumva o extindere de teren n-ar face decât să mărească groapa de gunoi improvizată la marginea municipiului. Edilul a mai reclamat şi că există mari interes, inclusiv politice, în acest domeniu.

"În acest moment, pe calculul făcut de ADI prin studiul aprobat în 2012, dacă circuitul s-ar face real, ar mai fi nevoie de extindere sau nu? Mi-e foarte teamă că de fapt acolo se mai extinde ceva ca să facem un depozit de gunoi. În momentul în care aţi analizat această posibilitate în comisie, aţi verificat - şi în urma sesizărilor din presă - dacă se respectă circuitul pentru care au fost folosiţi banii europeni? Nu am contestat PUZ-ul, eu doar întreb dacă proiectul este oportun, în contextul în care avem acolo lucruri sesizate de presă, că de fapt TMB-ul (n.r. staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor) care avea o logică a devenit practic o rampă de depozitare", le-a spus primarul consilierilor.

 În replică, reprezentantul PNL Gheorghe Sârbu a susținut că prin implementarea acestui proiect se dorește construirea unei linii pentru obținerea energiei din deșeuri.

” În toate țările civilizate, prin arderea gunoaielor se obține energie termică și electrică. În proiecte se prevede clar că acolo se va construi o linie în vederea obținerii energiei din deșeuri”, a susținut consilierul local Gheorghe Sârbu.

 "Am ajuns să nu facem nimic altceva decât să ne luăm amenzi şi să strângem, în contextul în care, clar şi răspicat, nu există circuite. Nu sunt pentru că se strică şi nu sunt reparate, de nişte luni. Faptul că există un interes politic ca acolo să rămână lucrurile într-un anumit fel nu este problema mea. Vreți să participați la lucrul acesta, faceți-o. Acolo nu funcţionează, nu se întâmplă nimic", i-a răspuns primarul Volosevici.

Gunoaie în locul copacilor! Staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor a fost construită de Consiliul Judeţean Prahova, din fonduri europene, pe un teren situat lângă fosta groapă de gunoi a Ploieştiului, în vecinătatea Centurii de Est şi a rafinăriei Lukoil. La momentul inaugurării, a fost cea mai mare unitate de acest gen din ţară, e drept fără să fi avut foarte multă concurenţă, scopul pentru care a fost construită fiind de a crea un circuit prin care deşeurile colectate din judeţ să fie mai întâi sortate, apoi să treacă printr-un proces care să presupună, printre altele, mărunţirea şi dehidratarea, astfel încât cantităţile finale care ajung să fie depozitate în rampa clasică de gunoaie să fie mult mai mici.

Urmăreşte pagina de Facebook „Ploiesti TV” !

CITEȘTE ȘI:

“Livada didactică” în Parcul Municipal Vest Ploiești