Ploieștenii, la un pas să rămână fără apă caldă și căldură

Ploieștenii sunt la un pas să rămână fără apă caldă și căldură. Semnalul de alarmă a fost tras de primarul Andrei Volosevici în cadrul ședinței de Consiliu Local Ploiești.  Edilul șef al oraşului a atras atenția asupra faptului că ADI Termo Prahova a lansat târziu licitația privind atribuirea contractului de delegare a gestiunii prin concesiune a serviciului de termoficare și că nu va fi finalizată la timp astfel că ploieștenii riscă să rămână fără apă caldă și căldură.

ploieștenii

Ploieștenii sunt la un pas să rămână fără apă caldă și căldură. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de utilități publice pentru serviciul de producere, transport, distribuție și furnizare de energie termică în sistem centralizat ”Termo Prahova”constituită prin asocierea dintre Consiliul Județean Prahova și Primăria Ploiești, a lansat licitația publică pentru delegarea serviciului de încălzire și alimentare cu apă caldă a orașului Ploiești.

Termenul de depunere a ofertelor a fost fixat pentru sfârșitul lunii februarie. Procedura este destul întârziată având în vedere că, la data de 15 mai, contractul cu Veolia Energie Prahova va înceta.

Cu toate acestea, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Ploiești s-a aflat un proiect de Hotărâre prin care s-au adus anumite modificări și completări la documentația privind atribuirea contractului de delegare a gestiunii prin concesiune a serviciului de termoficare, lucru care l-a nemulțumit pe primarul Andrei Volosevici.

Ploieștenii sunt la un pas să rămână fără apă caldă și căldură. În acest context șeful executivului ploieştean le-a reamintit consilierilor locali că riscăm să rămânem fără operator de termoficare, în condițiile în care a rămas foarte puțin timp până la finalul contractului cu Veolia Energie. De altfel, Volosevici s-a arătat revoltat de faptul că nu a fost ascultat atunci când a cerut ca lucrurile să se miște mai repede, astfel încât licitația să fie demarată din timp. Astfel, acesta a anunțat că a emis o dispoziție prin care i-a împuternicit pe cei doi viceprimari, Daniel Nicodim și Magdalena Trofin, să rezolve problema termoficării.

”Nu îmi doresc ca ploieștenii să nu beneficieze de agent termic, neavând o societate pentru că, în câteva luni, anumite instituții s-au chinuit să facă un caiet de sarcini. Așa că, dânșii, cei doi viceprimari, au această împuternicire de a face orice prin dispoziție de primar și sunt direct responsabili de ceea ce înseamnă acest proiect”, a susținut primarul Volosevici.

Ploieștenii sunt la un pas să rămână fără apă caldă și căldură. În replică viceprimarul Magdalena Trofin a susținut că știe de importanța proiectului și că se lucrează împreună cu ADI Termo Prahova și Consiliul Județean pentru a finaliza licitația în timp . Totodată aceasta a explicat de ce a fost necesar să fie introdus noul proiect de hotărâre pe ordinea de zi.

”Domnule primar vă asigurăm că știm de importanța acestui proiect și lucrăm împreună cu Consiliul Județean și cu ADI Termo să organizăm cât mai repede și această licitație și să evităm orice sincopă în livrarea de căldură și apă caldă și vom face toate eforturile necesare în acest sens. Referitor la caietul de sarcini, avem pe ordinea de zi un proiect prin care aduce în concordanță caietul de sarcini și fișa de date cu solicitările ANAP-ului, el fiind deja publicat pe SICAP și este vizibil celor care doresc să liciteze”, a susținut Magdalena Trofin, viceprimar al municipiului Ploiești.

Declarația viceprimarului Trofin a creat o serie de reacții dure venite din partea primarului Andrei Volosevici.

”Mie mi se pare că ne prefacem că nu înțelegem un lucru. Ce putem controla este să facem un caiet de sarcini foarte bun și să lucrăm alături de ADI Termo pe tema lui. Ce nu putem putem controla, și nici doamna viceprimar nu vă poate spune lucrul ăsta, și cu tot respectul am ceva mai multă experiență pe ce înseamnă administrație, este dacă se vor face contestații sau nu. Așa că sunt foarte bucuros să aud că avem un caiet de sarcini, că, în fine, după luni în care am avut rugămintea către Consiliul Județean să grăbim lucrul acesta, vom avea procedura și depunerea ofertelor, dar, vă atrag atenția, după cum bine știți din ceea ce se întâmplă și în primărie la nivelul unor licitații, că atribuirea înseamnă  o analiză foarte serioasă. Vorbim de unul dintre cele mai importante caiete de sarcini, foarte greu de elaborat, pentru că vorbim de o perioadă de 25 ani. În al doilea rând, nu vom ști dacă avem sau nu contestații. În acest context, tot dumneavoastră, prin propunerea mea, veți fi puși în fața situației  de a vota prelungirea contractului, dacă se mai dorește, pentru că nu am fost, nu noi, alții, atenți să facem caietul de sarcini din timp, să luăm în calcul faptul că, poate, se contestă. Am tot respectul pentru doamna viceprimar, dar datele care țin de depunere și de restul înseamnă o anumită situație, însă posibilitatea să fie atacat în instanță, contestat, ține de altă situație pe care nu o poate controla nimeni. Public îmi exprim public îngrijorarea față de acest lucru pentru că este posibil să avem o situație mai puțin plăcută, cea pe care nu ne-am dorit-o și am reușit să o evităm în această perioadă de timp”, a susținut primarul Andrei Volosevici. 

Reamintim că , sistemul centralizat din Ploieşti este gestionat în comun de CJ Prahova, care deţine centrala termică de la Brazi şi reţeaua primară de transport şi Municipiul Ploieşti care deţine reţeaua de distribuţie. În acest an, cele două unităţi administrativ-teritoriale s-au asociat, înfiinţând Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) „Termo Prahova” care va gestiona procedura de licitaţie, urmărirea derulării viitorului contract, dar şi realizarea în comun a unor investiţii publice privind înfiinţarea, modernizarea şi dezvoltarea (după caz) a infrastructurii de energie termică în Ploieşti.

Pentru următorii 15 ani e propus un contract estimat la 2,3 miliarde de lei fără TVA, cu investiţii de 90 de milioane de lei din partea viitorului operator şi o obligaţie asumată de reducere a emisiilor nocive.

Urmăreşte pagina de Facebook „Ploiesti TV” !

 CITEȘTE ȘI:

 

Soluția primarului Volosevici pentru locatarii din Blocul 7 Etaje