Muzeu dedicat rasei de ovine karakul, deschis la Stațiunea de Cercetare Popăuți

Un muzeu dedicat ovinelor din rasa karakul a fost inaugurat, sâmbătă, la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi din judeţul Botoşani.

Muzeu dedicat rasei de ovine karakul, deschis la Stațiunea de Cercetare Popăuți

Un muzeu dedicat ovinelor din rasa karakul a fost inaugurat, sâmbătă, la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi din judeţul Botoşani.

 În noul muzeu sunt expuse articole de vestimentaţie realizate din pielicele de oaie, respectiv cojoace sau căciuli tradiţionale româneşti, pielicele din varietăţile de culoare realizate în laboratoarele de cercetare ale staţiunii, obiecte tradiţionale, dar şi documente care atestă vechime şi valoarea acestora.

 

Reprezentanţii Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" apreciază activitatea staţiunii de la Popăuţi, dar şi rezultatele cercetătorilor de aici, considerând oportună deschiderea unui astfel de muzeu. 

"Este o rasă foarte veche şi este de importanţă atât economică, cât şi ca şi frumuseţe a locului şi a oamenilor care au dezvoltat-o de-a lungul timpului. Ea are o importanţă pentru viitor, atât prin nuanţele care se dezvoltă în cadrul staţiunii, cât şi prin producţiile obţinute de la această rasă deosebită", a declarat secretarul ştiinţific al Secţiei de zootehnie din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", Cristina Negre.

"Această rasă de oaie este o sursă de existenţă a producătorilor, a locuitorilor şi chiar a ţării. Ceea ce pierde România astăzi este că nu mai valorificăm pielicelele mieilor şi a oilor, pentru că pleacă la export. Eu aş da un sfat tuturor să stopeze această migraţie a animalelor vii, să rămână la noi şi să le materializăm în cojoace, opinci, căciuli şi tot ceea ce se poate face din pielicele", a afirmat meşterul popular Rodion Stoian, venit de la Bacău.

Varietatea neagră şi brumărie a rasei de ovine karakul de Botoşani a fost omologată în anul 1987, însă după 1990 au fost create şi varietatea sur, alb şi roz.

Karakul de Botoşani este o rasă românească specializată pentru producţia de pielicele, formată din combinarea rasei karakul (masculi proveniţi din bazinul Buhara - Turkmenistan, Kazahstan, Germania, Austria, Basarabia) cu femele din rasa ţurcană neagră şi brumărie, rasă autohtonă cu lână grosieră bine adaptată la condiţiile specifice din Nord-Estul Moldovei, dar slab performantă, sub aspectul calitativ, în direcţia producţiei de pielicele.

Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprine Popăuţi a fost înfiinţată în 1909, iniţial ca depozit de tauri din rasa Sura de Stepă.

Sursă agerpres.ro

Urmăreşte pagina de Facebook „Ploiesti TV” !

CITEȘTE ȘI:

Polițiștii prahoveni, la datorie!

Accident grav pe DN1B în această dimineață