Foto: uhealthchiro.com

Adesea se subestimează impactul mâncării asupra minții și stării noastre de spirit. Stările și emoțiile noastre sunt influențate de o varietate de factori, iar dieta și alimentația joacă un rol semnificativ în această situație.

Nutriția este crucială în dezvoltarea creierului în primii ani de viață, iar anumiți nutrienți precum proteinele, fierul, cuprul, zincul, iodul, acidul folic și anumite grăsimi sunt esențiali pentru sănătatea mintală pe tot parcursul vieții.

O dietă bogată în grăsimi poate afecta negativ cogniția, în timp ce dietele sărace în grăsimi pot contribui la protejarea împotriva declinului cognitiv.

Acizii grași Omega-3 influențează starea de spirit

Acizii grași Omega-3 sunt un tip de acizi grași dietetici cu legături duble specifice în structura lor. Aceste tipuri de acizi grași au efecte fiziologice importante la om.

Corpul uman nu poate produce eficient acizi grași omega-3 din alte surse, așa că aceștia trebuie obținuți din alimentație și din suplimente. În afară de peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, sardinele și anșoa, care trăiesc adesea în apele reci ale mărilor, nucile, semințele de in și semințele de chia reprezintă surse vegetale bogate în acizi grași omega-3.

Acizii grași omega-3 sunt componente esențiale ale membranelor celulare, influențând fluiditatea acestora, precum și funcția enzimelor și receptorilor legați de membrane.

De asemenea, acești acizi grași produc molecule chimice care reglează inflamația, coagularea sângelui, precum și contracția și relaxarea pereților arterelor.

În Statele Unite, acizii grași omega-3 sunt printre cele mai frecvent utilizate suplimente nonvitaminice atât de către copii, cât și de către adulți.6 În prezent, există eforturi semnificative în cercetarea de bază, translatională și clinică pentru a clarifica rolul acestor nutrienți esențiali în bolile mentale și sănătatea generală.

Datele epidemiologice sugerează că persoanele care consumă regulat o dietă bogată în acizi grași omega-3 prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta depresie majoră, depresie prenatală și depresie bipolară, conform unui studiu publicat în National Library Of Medicine.