Astăzi se împlinesc 48 de ani de la cutremurul devastator care a afectat Bucureștiul, un moment ce ne reamintește importanța siguranței clădirilor și a responsabilității autorităților locale în protejarea vieților cetățenilor
Primarul general Nicușor Dan a vizitat trei dintre șantierele unde se desfășoară lucrări de consolidare: clădirea de pe strada Boteanu, imobilul de pe Blănari 14 (fostul Club A) și blocul de pe strada Bărăției 50. Potrivit acestuia, lucrările avansează conform planului, iar obiectivul este deschiderea a încă cel puțin cinci șantiere până la finalul anului. În prezent, sunt în derulare 153 de proiecte de consolidare, aflate în diferite etape de pregătire a documentației tehnice.
Primăria Capitalei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, va atrage fonduri de aproximativ 2,48 miliarde de lei. Dintre acestea, 2,20 miliarde de lei provin din Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic, fiind destinate celor 72 de imobile incluse deja pe lista sinteză. De asemenea, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sunt semnate 17 contracte de finanțare nerambursabilă, cu o valoare de peste 280 de milioane de lei.
Aceste investiții vor permite consolidarea unor blocuri de locuințe, monumente istorice, muzee și case memoriale, contribuind astfel la protejarea patrimoniului cultural al Bucureștiului și la creșterea siguranței locuitorilor, potrivit lui Nicusor Dan.