Primul focar de pestă a micilor rumegătoare din România a fost confirmat într-o fermă din Tulcea, cu peste 49.000 de oi

Primele cazuri de îmbolnăvire în ferma din Baia, județul Tulcea, au fost detectate pe 11 iulie 2024. În zilele următoare, o parte din cele 49.091 de oi ale fermei au murit. Inițial, medicii veterinari au suspectat afecțiuni pulmonare cauzate de temperaturile extrem de ridicate, dar analiza probelor a dezvăluit prezența virusului PMR – pesta micilor rumegătoare, o boală virală gravă cu o mortalitate de până la 70%. Autoritățile au declarat focar și au impus măsuri stricte în fermă și în zona de 3 kilometri în jurul acesteia.

„Conform legislație în vigoare s-a decis uciderea imediată a întregului efectiv de ovine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare pe teritoriul fermei, într-o locație avizată de Garda Națională de Mediu și Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea. În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3km) şi de supraveghere (10km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. Toate exploatațiile comerciale de ovine și caprine din județul Tulcea, au fost notificate și verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate. Au fost notificate județele limitrofe Constanța, Ialomița, Brăila, Galați, Călărași, precum și Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală”, se arată în comunicatul transmis sâmbătă de ANSVSA.

ANSVSA cere comercianților de rumegătoare să urmeze indicațiile pentru a preveni pesta micilor rumegătoare și să notifice imediat DSVSA județene orice suspiciune de boală.

„ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre. La această oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile adoptate în cadrul CLCB pentru gestionarea unui focar de PRM și nu există posibilitatea afectării sănătății populației. Ancheta epidemiologică este în desfășurare”, mai transmit reprezentanții ANSVSA.

Ce este Pesta Micilor Rumegătoare (PMR)

Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o boală virală extrem de gravă care afectează rumegătoarele mici, domestice și sălbatice. Foarte contagioasă, PMR are o rată de mortalitate de aproximativ 70%. Clinica boala se manifestă prin febră, tulburări generale, digestive și respiratorii, având leziuni ulcerative și hemoragii pe mucoasele digestive și respiratorii. PMR a fost identificată pentru prima dată în 1942 în Coasta de Fildeș și se diferențiază genetic și antigenic de virusul pestei bovine. Virusul ARN anvelopat are o rezistență relativ scăzută la agenți fizici și chimici, fiind distrus rapid la temperaturi ridicate și dezinfectante.

În prezent, sunt confirmate focare de PMR în Grecia și Bulgaria, fiind semnalată prima dată în Europa în 2018.