Începând de luni, noul an școlar aduce măsuri mai severe pentru elevi. Se pot aplica sancțiuni precum suspendarea de la cursuri, retragerea bursei sau chiar exmatricularea

În plus față de observațiile și mustrările scrise, lista sancțiunilor pentru elevi include și retragerea bursei, suspendarea sau exmatricularea pentru comportamente problematice. Totodată, profesorilor le este interzis să mustre elevii în fața întregii clase. Măsurile sunt extreme, consideră elevii şi părinţii. “Sunt foarte mulți care se chinuie și încearcă să învețe strict pentru burse. Nici exmatricularea, nici suspendarea de la ore nu mi se par benefice“, spune Alex Mutuligă, președintele Consiliul Municipal al Elevilor.

“Să nu îndreptăm doar pe măsurile coercitive. Dacă elevul nu mai are abateri și arată că și-a îndreptat comportamentul în șase – opt săptămâni, există posibilitatea ridicării acelei sancțiuni, acum nu mai există această prevedere în statut”, spune Iuliana Constantinescu, Asociația Părinților.

Elevii care perturbă lecțiile vor fi trimiși în „camera de detenție”, o sală specială unde trebuie supravegheați de profesori. În contextul școlilor deja supra-aglomerate, directorii caută soluții pentru gestionarea acestei situații.

“Riscăm să ne trezim la un moment dat cu sala de detenţie plină de copii care își vor planifica aceste mici ieșiri ca să ajungă acolo, ca să-și dea întâlnire cu colegul de la clasa x”, adaugă  Iuliana Constantinescu, Asociația Părinților.

Telefoanele mobile sunt complet interzise. Elevii nu au voie să părăsească perimetrul școlii în timpul orelor și nu pot aduce țigări, droguri, băuturi alcoolice, energizante, obiecte periculoase, petarde sau spray-uri lacrimogene. La sfârșitul fiecărui modul, toți elevii vor primi o notă la purtare, iar media acestor cinci note va contribui la media generală a fiecăruia.

Conform noului contract educațional, familiile elevilor trebuie să semneze angajamentul de a participa la ședințele cu părinții și de a se asigura că copiii vin la școală îmbrăcați decent.

Părinții care refuză să semneze documentele pot fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei. Familiile au dreptul să ceară explicații profesorilor despre notele obținute de elevi, iar copiii vor completa o fișă de feedback pentru cadrele didactice. În această fișă, elevii pot indica și dacă urmează meditații cu profesorii de la clasă.