Asistenta suspectată de mărturie mincinoasă în cazul morților suspecte ale pacienților din secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului „Sfântul Pantelimon” din București a fost plasată sub control judiciar/ Aceasta este acuzată că a omis, în trei rânduri, să divulge informații relevante în timpul audierilor/ Propunerea de arestare preventivă pentru medicii inculpați în acest dosar va fi judecată joi după-amiază!
Asistenta de la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din București, cercetată pentru mărturie mincinoasă în formă continuată, a fost plasată sub control judiciar, conform Parchetului.
Se susține că, în datele de 26 aprilie, 6 iunie și 19 iunie 2024, aceasta a dat declarații false în calitate de martor în legătură cu infracțiunea de omor care face obiectul anchetei, omisiunile sale referindu-se la aspecte esențiale ale cazului.
În ceea ce privește cele două doctorițe inculpate pentru omor calificat cu premeditare și care au profitat de vulnerabilitatea victimelor, acestea vor fi prezentate joi după-amiază instanței care va decide asupra propunerii de arestare preventivă formulate de procurori. Ședința de judecată va începe în jurul orei 14:30, la Tribunalul București.
Miercuri, au fost reținute trei persoane în cazul morților suspecte de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Doi medici sunt acuzați de omor calificat cu premeditare, iar o asistentă este acuzată de mărturie mincinoasă.
Până acum, procurorii au dovezi clare în legătură cu decesul unui bărbat de 54 de ani, despre care se consideră că i-a fost redusă intenționat doza de noradrenalină de către medicii cercetați.
Ancheta este complicată din cauza dificultății de a urmări utilizarea injectomatelor, aparate care administrau noradrenalina pacienților. Deși s-au raportat 17 decese într-o perioadă de patru zile, acuzațiile actuale se referă doar la un singur pacient.
Procurorul Alexandru Anghel a declarat că ancheta vizează un posibil plan de provocare a decesului pacienților, medicii având posibilitatea de a decide scăderea bruscă a dozei de noradrenalină pentru a încheia terapia.
Inițial, s-a menționat că ar fi fost vorba de 20 de pacienți decedați, dar cifrele oficiale indică 17 decese în perioada respectivă, acuzațiile deocamdată vizând un singur pacient. Ancheta este în desfășurare și se verifică în continuare și alte decese.