Ministerul Afacerilor Externea emis o avertizare pentru cetățenii români aflați, tranzitând sau intenționând să călătorească în Grecia, în legătură cu condițiile meteorologice extreme care se vor înregistra sâmbătă în anumite regiuni ale țării. Conform Serviciului Național de Meteorologie din Grecia, temperaturile vor fi foarte ridicate, iar Ministerul grec al Protecției Civile și al Crizelor Climatice avertizează asupra unui risc foarte ridicat de incendii în mai multe zone, printre care Attica, Peloponez (Arcadia, Argolis, Corintia, Laconia), Grecia centrală (Boeotia, Fthiotida, Fokida, Evia), insula Creta, Egeea de Nord (Lesbos, Chios, Samos) și Egeea de Sud (Ciclade, Dodecaneze).

MAE recomandă cetățenilor români să fie precauți în aceste zone afectate și să urmărească cu atenție instrucțiunile autorităților locale în caz de alerte de incendiu. Este important să monitorizeze informațiile din mass-media locală pentru actualizări despre situația din teren. Incendiile de vegetație pot duce la întreruperi de curent și/sau apă, afectări ale calității aerului și închiderea unor drumuri.

Pentru informații oficiale despre incendiile de vegetație și hărți de prognoză a incendiilor, cetățenii români sunt îndrumați să consulte pagina Ministerului Protecției Civile și al Crizelor Climatice din Grecia: https://civilprotection.gov.gr/xartis. De asemenea, ei pot utiliza aplicația digitală „mAIGreece”, disponibilă și în limba română, creată de Ministerul elen al Turismului: https://www.gov.gr/en/upourgeia/upourgeio-tourismou/tourismou/maigreece.

Pentru asistență consulară, cetățenii români pot contacta Ambasada României la Atena (+30 210 6714035) și Consulatul General al României la Salonic (+30 231 0340088). În cazuri de urgență, sunt disponibile telefoanele de urgență ale Ambasadei României la Atena (+30 697 8996222) și Consulatului General al României la Salonic (+30 694 6049076).