Bucătarul de la Penitenciarul Târgu Jiu a fost nevoit să preia atribuții de pază a deținuților din cauza lipsei de personal/ Aceasta s-a întâmplat în momentele când polițiștii de penitenciar refuzau să facă ore suplimentare, având în vedere că acestea nu sunt plătite/ Situația a fost adusă în instanță, însă nu s-a pronunțat încă un verdict!
Recent, polițiștii din penitenciar au aflat că salariile lor vor fi reduse și mai mult, ca urmare a măsurilor de austeritate, ceea ce a provocat nemulțumiri și a determinat o parte din agenți să ia în considerare demisia.
„Am ajuns să punem bucătarul la pază. Ce știe el despre arme? Cum intervine în cazul unei revolte? El nu manipulează arme decât foarte rar. În ultimele două săptămâni, am avut situații în care schimburile care trebuiau să înceapă serviciul au refuzat să intre. Au fost și proteste. Cei de la administrativ au preluat sarcinile de supraveghere. Nu știm cât timp mai putem continua în acest mod”, a declarat Florin Schiopu, liderul de sindicat al angajaților din Penitenciarul Târgu Jiu.
În vara acestui an, Penitenciarul Târgu Jiu va beneficia de 200 de locuri suplimentare de detenție. Se execută lucrări pentru amenajarea unor spații existente, iar noile construcții vor fi gata până la finalul verii. Aceasta va adăuga mai mult spațiu pentru deținuții aflați în regim deschis și semideschis.
„Vom avea 200 de locuri suplimentare pentru regimul deschis și semideschis până la finalul verii. Dar cum vom face față supravegherii, având în vedere că suntem subdimensionați? La nivel național, avem doar 13.400 de angajați în loc de 20.000. Sunt aprobate 16.000 de noi posturi, dar angajările sunt suspendate. Nici din școlile de specialitate nu mai vin mulți candidați”, a adăugat Florin Schiopu.
În final, Florin Schiopu a subliniat că munca în penitenciar este extrem de dificilă și riscantă, necesitând un control riguros pentru a preveni orice incident major.
„Chiar dacă sunt locuri suplimentare, personalul rămâne insuficient”, a mai spus acesta.
