Sursa foto: Apele Române/facebook

Specialiștii de la Apele Române Dobrogea-Litoral, împreună cu Ministerul Mediului, continuă monitorizarea calității apelor Mării Negre, având ca obiectiv evaluarea constantă a stării ecologice a regiunii

În perioada 23-27 ianuarie 2025, au fost analizate corpurile de apă tranzitorii și costiere, atât în largul mării, cât și în secțiunile de la țărm, din 9 până în 25 ianuarie 2025. Analizele s-au realizat pe baza unor indicatori fizico-chimici generali, precum transparența apei, condițiile termice, oxigenarea, salinitatea și prezența nutrienților.

Rezultatele analizelor fizico-chimice au arătat că:

  • Corpul de apă tranzitoriu marin Chilia – Periboina are un potențial ecologic moderat, fără modificări semnificative față de anii anteriori;
  • Corpul de apă costier Periboina – Cap Singol menține o stare ecologică moderată, fără schimbări importante;
  • Corpul de apă costier Cap Singol – Eforie Nord prezintă un potențial ecologic moderat, similar cu cel din anii precedenți.

În ceea ce privește monitorizarea hidrocarburilor petroliere, probele prelevate sunt în curs de analiză. Rezultatele preliminare pentru proba din 21 ianuarie 2025, prelevată la Eforie Nord – Belona (20 metri), arată că indicatorul de hidrocarburi totale se încadrează în limitele potențialului ecologic bun, fără modificări față de anii anteriori.

Până în acest moment, monitorizările efectuate de Apele Române în Constanța, înainte și după incidentul din decembrie 2024 din zona Kerci, nu au indicat modificări semnificative ale calității apei Mării Negre.

În cadrul unei vizite recente, ministrul Mircea Fechet și secretarul de stat Dan Chiru de la Ministerul Mediului au discutat cu cercetătorii de la GeoEcoMar despre activitățile și proiectele instituției. Printre temele abordate s-au numărat Centrul de monitorizare a hazardelor marine EUXINUS, care supraveghează furtunile extreme, tsunami și parametrii fizico-chimici ai mării, precum și strategia de dezvoltare a zonei costiere, care include identificarea surselor de nisip pentru refacerea plajelor, în cadrul masterplanului contra eroziunii.

De asemenea, GeoEcoMar participă activ în proiectele internaționale DOORS și BRIDGE-BS, care susțin Agenda Strategică de Cercetare-Inovare la Marea Neagră.