Sursa foto: Cristian Popescu Piedone

În urma unei reclamații, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat un control la cantina Facultății de Arhitectură, operată de firma SC Caius Catering SRL. Verificările au scos la iveală o serie de nereguli grave privind condițiile de depozitare, igienă și manipulare a produselor alimentare

În consecință, comisarii ANPC au întocmit un proces-verbal de constatare a contravenției, aplicând o amendă în valoare de 20.000 de lei și un avertisment, pentru încălcarea mai multor articole din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor (art. 7c1, 7c2, 11(1), 18 și 26(1)).

Printre neregulile constatate se află utilizarea de materii prime și preparate fără etichete de identificare, unele cu termenul de valabilitate depășit, precum și depozitarea acestora în condiții improprii. De asemenea, s-au constatat echipamente frigorifice murdare, cu vopsea exfoliată, folosite necorespunzător pentru păstrarea alimentelor. Pereții și pavimentul blocului alimentar prezentau infiltrații, urme de mucegai, praf și resturi alimentare, iar mobilierul din sala de mese era deteriorat. Vasele și ustensilele de lucru erau uzate, iar cântarul nu avea verificare metrologică valabilă.

Au fost identificate și probleme grave în ceea ce privește gestionarea deșeurilor menajere, lipsind recipiente conforme, iar vesela murdară, legumele curățate și băuturile răcoritoare erau depozitate direct pe paviment. Cuvele mesei calde nu fuseseră igienizate, prezentând depuneri de grăsime, iar în zona spălătorului de vase pereții erau murdari și afectați de mucegai.

În urma acestor constatări, autoritățile au dispus oprirea temporară a activității cantinei până la remedierea deficiențelor și retragerea din consum a 92 kg de produse alimentare, în valoare de 3.619 lei. Totodată, s-a propus închiderea unității pentru o perioadă de până la șase luni, conform prevederilor OG 21/1992, art. 56(1) lit. a și art. 56(2) lit. b și c.