Sursa foto: vegworldmag.com

De fiecare dată când bei apă din sticla ta reutilizabilă, bacteriile ajung în interior, iar pe parcursul zilei se pot înmulți de milioane de ori. Iată ce spun oamenii de știință despre acest fenomen și ce poți face pentru a preveni riscurile

Carl Behnke, specialist în siguranța alimentară la Universitatea Purdue din SUA, s-a întrebat mereu cât de curată este, de fapt, sticla sa de apă, potrivit BBC. Curios, a introdus prosoape de hârtie în interior și le-a frecat de pereți. Rezultatul l-a surprins:

„Prosoapele erau albe… până când le-am scos”, povestește Behnke. „Am realizat că senzația alunecoasă din interiorul sticlei nu era din cauza materialului, ci a unui strat de bacterii.”

Pentru a înțelege mai bine problema, Behnke și colegii săi au realizat un studiu. Au rugat trecătorii dintr-un coridor al Universității Purdue să le împrumute sticlele de apă pentru analiză.

„Un lucru care ne-a surprins a fost numărul mare de oameni care nu voiau să afle rezultatele”, spune Behnke. „Știau deja că nu își curățau sticlele corespunzător – iar datele au confirmat acest lucru.” Analizele au arătat că multe dintre aceste sticle conțineau cantități mari de bacterii.

O modalitate de a încetini dezvoltarea bacteriilor este să păstrezi sticla în frigider între utilizări, spune specialistul Primrose Freestone, profesor asociat în microbiologie clinică la Universitatea din Leicester, Marea Britanie. Totuși, acest lucru nu oprește complet procesul de înmulțire a microorganismelor. Deși o parte din activitatea bacteriană provine din apă, cea mai mare contaminare este cauzată chiar de utilizator. Indiferent dacă îți iei sticla la muncă, la sală sau o păstrezi acasă, exteriorul acesteia acumulează numeroși microbi.

Nu pune altă băutură în sticlă!

Un alt mod prin care poți accelera creșterea bacteriilor este să pui în sticlă altceva decât apă proaspătă. Băuturile care îți oferă nutrienți sunt, de asemenea, o sursă de hrană pentru microbi. Potrivit lui Freestone, lichidele care conțin zahăr, de exemplu, pot stimula dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului din interiorul sticlei.