Foto: france24.com

Oamenii de știință care analizează noua tulpină de mpox, care s-a răspândit în Republica Democrată Congo, afirmă că virusul evoluează mai rapid decât s-ar fi anticipat

Acesta deseori ajunge în regiuni unde experții nu dispun de finanțarea și echipamentul necesar pentru a-l monitoriza corespunzător.

Acest lucru implică existența multor necunoscute cu privire la virus, la gravitatea sa și la modul de transmitere, complicând astfel eforturile de răspuns, au declarat pentru Reuters câțiva oameni de știință din Africa, Europa și Statele Unite.

O tulpină nouă a virusului, denumită clada 1b, a revenit în atenția internațională după ce OMS a declarat o nouă urgență sanitară. Această tulpină este o variantă mutată a cladei 1, o formă de mpox care se transmite prin contactul cu animale infectate și care a fost endemică în regiunea Congo timp de mai multe decenii.

De obicei, mpox provoacă simptome asemănătoare gripei și erupții cutanate, fiind potențial letal pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

„Îmi fac griji că în Africa lucrăm orbește”, a spus dr. Dimie Ogoina, expert în boli infecțioase la Spitalul Universitar Niger Delta din Nigeria, care prezidează comitetul de urgență al OMS al mpox. El a tras pentru prima dată alarma cu privire la potențiala transmitere sexuală a mpox în 2017, acum o cale acceptată de răspândire a virusului.

„Nu înțelegem foarte bine focarul nostru, iar dacă nu ne înțelegem foarte bine focarul, vom avea dificultăți în abordarea problemei în ceea ce privește dinamica transmiterii, severitatea bolii, factorii de risc ai bolii. Și îmi fac griji pentru faptul că virusul pare să sufere mutații și să producă noi tulpini.”, a spus Ogoina.

Virusul responsabil pentru mpox a fost, în general, destul de stabil și a evoluat lent. Totuși, mutațiile generate de APOBEC pot grăbi evoluția virusului, a explicat dr. Miguel Paredes, un cercetător care studiază evoluția mpox și a altor virusuri la Centrul de Cancer Fred Hutchinson din Seattle.

„Toate cazurile de mpox de la om la om au această semnătură APOBEC a mutațiilor, ceea ce înseamnă că se mută puțin mai rapid decât ne-am aștepta”, a spus el.