Ileana Stana Ionescu a fost o actriță română de teatru și film, născută pe 14 septembrie 1936 în localitatea Brad, județul Hunedoara!

Și-a petrecut copilăria în Timișoara, unde a și debutat pe scena Teatrului Național din Timișoara. Talentul său excepțional și charisma naturală au fost evidente încă de la primele sale roluri, ceea ce a dus la o carieră prolifică și de succes în lumea teatrului și cinematografiei românești.

În 1959, Ileana Stana Ionescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, debutând apoi la Teatrul de Stat din Reșița. În scurt timp, a devenit una dintre cele mai iubite actrițe de comedie, datorită abilității sale de a aduce un zâmbet pe fețele spectatorilor cu fiecare apariție.

În 1965, a fost cooptată în trupa Teatrului Național din București, unde a jucat în numeroase spectacole, devenind una dintre cele mai importante figuri ale scenei teatrale românești.

Pe parcursul carierei sale de peste 60 de ani, Ileana Stana Ionescu a interpretat sute de roluri, atât în teatru, cât și în film și televiziune. Printre cele mai remarcabile interpretări ale sale se numără rolurile din piese precum „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian și „Take, Ianke și Cadâr” de Victor Ion Popa. A colaborat cu regizori renumiți, precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban și Radu Beligan, aducându-și contribuția la dezvoltarea artei teatrale românești.

Ileana Stana Ionescu a fost, de asemenea, activă în cinematografie, având roluri în filme de succes precum „Cucoana Chirița”, „Alo, aterizează străbunica!” și „Nea Mărin miliardar”. Prezența sa pe micul ecran a fost la fel de notabilă, participând la numeroase emisiuni de televiziune și seriale care i-au sporit popularitatea.

În 2002, Ileana Stana Ionescu a fost decorată cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de recunoaștere a meritelor sale deosebite în domeniul artei dramatice. De-a lungul vieții, a primit numeroase alte premii și distincții pentru contribuția sa la cultura română.

Ileana Stana Ionescu a fost cunoscută nu doar pentru talentul său artistic, ci și pentru căldura și generozitatea sa. Ea a fost o sursă de inspirație pentru generații de actori și un model de profesionalism și dedicare. Actrița s-a stins din viață pe 30 iunie 2024, lăsând în urmă o moștenire artistică impresionantă și o amintire de neșters în inimile celor care au avut privilegiul de a o vedea pe scenă sau pe ecran.