Sursa foto: Apele Romane/facebook

În urma evaluărilor realizate asupra resurselor de apă disponibile în cele mai importante 40 de lacuri de acumulare, Administrația Națională „Apele Române” anunță că poate asigura necesarul de apă brută pentru următoarele două luni. În prezent, coeficientul de umplere a lacurilor de acumulare este de 62%, cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani

Acest coeficient reprezintă procentul din volumul total de apă pe care îl pot reține aceste lacuri și indică disponibilitatea resurselor pentru diverse utilizări, inclusiv pentru consumul uman, agricultură și industrie.

Situația unor lacuri de acumulare impune însă anumite restricții. La acumularea Poiana Uzului sunt în desfășurare lucrări de reparații, iar la acumularea Pucioasa au loc operațiuni de decolmatare, adică îndepărtarea depunerilor de sedimente care reduc capacitatea de stocare a apei.

În ciuda acestor lucrări, debitul natural al râului situat în aval de acumularea Poiana Uzului este suficient pentru a asigura alimentarea cu apă a municipiului Bacău și a localităților din apropiere. De asemenea, în cazul acumulării Pucioasa, necesarul de apă pentru populația din municipiul Târgoviște și localitățile învecinate este asigurat prin surse alternative.

Autoritățile monitorizează constant situația resurselor de apă pentru a preveni eventualele probleme legate de alimentarea populației și pentru a gestiona eficient rezervele disponibile.

În ceea ce privește rezervele de apă, coeficientul de umplere este de 61,52%, cel mai scăzut din ultimii 8 ani, însă asigurăm cu prioritate resursa de apă pentru populație. Totodată, 120 de secțiuni de râuri, relevante pentru asigurarea resursei de apă, sunt monitorizate permanent de echipele Apele Române la nivel național. Dintre acestea, 23 de secțiuni se află sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor de apă din punct de vedere cantitativ. În această perioadă, folosirea responsabilă a apei este esențială! Pentru a reduce risipa, închideți robinetul atunci când nu aveți nevoie de apă (ex: în timp ce vă spălați pe dinți) și utilizați electrocasnice cu consum redus. Fiecare picătură contează! – transmite Administratia Nationala ,,Apele Romane”.