Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a condus sâmbătă ședința Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU) pentru a analiza cele mai recente avertizări de la meteorologi și hidrologi/ El a cerut autorităților să fie pregătite și să informeze populația din timp/ „Trebuie să fim foarte atenți pentru a putea diminua efectele acestor viituri care se apropie, și vreau să subliniez că nu există nicio îndoială că vor veni”, a transmis Fechet!
Ministerul Mediului a anunțat că, în urma avertizărilor de Cod Galben și Cod Portocaliu emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), ministrul a convocat o ședință extraordinară a CMSU.
Mircea Fechet a subliniat importanța ca toate instituțiile subordonate MMAP să fie în alertă și să monitorizeze îndeaproape evoluția situației hidrometeorologice, în special în bazinele deja afectate de inundații, cum ar fi Galați și Vaslui.
„Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil pentru intervenție, iar oamenii din teren trebuie să transmită informații imediat. Trebuie să fim foarte atenți în următoarele ore și zile pentru a diminua efectele acestor viituri care vin, iar orice modificare în evoluția hidrometeorologică trebuie comunicată rapid pentru a putea aloca resursele necesare”, a adăugat ministrul.
El a făcut apel către autoritățile locale să ia măsuri imediate pentru decolmatarea cursurilor de apă, curățarea șanțurilor și eliminarea resturilor care ar putea îngreuna curgerea apei. Primarii vizați de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele vulnerabile sunt identificate pentru a putea fi evacuate rapid, dacă situația o impune.
Specialiștii ministerului au subliniat și necesitatea decolmatării șanțurilor și albiilor de râu. „De asemenea, deținătorii de depozite de deșeuri industriale, halde de steril și iazuri de decantare din zonele afectate de avertizări meteorologice trebuie să asigure funcționalitatea sistemelor de colectare, drenaj și evacuare a apelor excedentare, precum și personalul de exploatare. În zona Galați, unde colmatarea râurilor afectate de inundații este o problemă, intervențiile se fac cu excavatoare, iar ANAR a instituit starea de permanență”, a mai transmis ministerul.
La întâlnire a fost prezent și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, care a informat că forțele de intervenție din zona Galați au fost suplimentate cu peste 1.000 de pompieri, pregătiți pentru evacuări preventive acolo unde riscul de inundație este major.
De asemenea, se va crește capacitatea de intervenție prin alocarea de forțe suplimentare din județele care nu se află sub incidența avertizărilor. ANM a anunțat că riscul de ploi torențiale în Capitală rămâne ridicat, cu cantități estimate între 40-60 l/mp și posibil peste 70 l/mp, în special începând de duminică după-amiază. În București, ANAR va colabora cu Apa Nova pentru gestionarea apelor pluviale.