Primarul Mihai Polițeanu anunță măsuri drastice pentru a echilibra bugetul municipiului, în contextul unui deficit uriaș
În fața unui dezechilibru financiar de peste 35 de milioane de euro, edilul propune Consiliului Local reducerea cheltuielilor de funcționare ale Primăriei, măsură care ar putea implica fie scăderea temporară a salariilor angajaților, fie disponibilizarea a aproximativ 200 de persoane. Cel mai probabil, soluția finală va combina cele două variante.
Este o necesitate obiectivă și inevitabilă, deoarece veniturile sunt cu 176.854.760 de lei (peste 35 de milioane de euro) mai mici decât necesarul de funcționare. Pe lângă acest deficit, la 31 decembrie 2024, datoriile și arieratele se ridicau la 186.229.323 de lei (peste 37 de milioane de euro), fără a include facturile emise și neachitate în 2025. În plus, trebuie achitată, împreună cu Consiliul Județean, suma de 146 de milioane de lei către Veolia, reprezentând datorii istorice.- a transmis Mihai Politeanu.
Situația financiară critică este rezultatul unor practici administrative defectuoase din anii anteriori. Potrivit primarului, la începutul fiecărui an, veniturile prognozate erau artificial umflate, ceea ce ducea la acumularea de datorii și arierate. În plus, fondurile destinate investițiilor erau realocate pentru cheltuielile de funcționare, ceea ce a blocat dezvoltarea orașului. Un exemplu elocvent este faptul că, în 2024, suma investită din venituri proprii în dezvoltarea Ploieștiului a fost de doar 770 de lei.
Cum s-a ajuns în acest dezastru? Printr-o minciună perpetuă: la începutul fiecărui an se umflau veniturile prognozate (care se știa că sunt false) și apoi se acumulau datorii/arierate. Iar tot ce era pe investiții se muta la funcționare. Așa am ajuns aici. Și minciuna se oprește tot aici. Sensul existenței Primăriei nu este propria sa funcționare, ci servicii publice de calitate pentru cetățean. Care au lipsit până acum.- a mai adaugat Mihai Politeanu.