Astăzi, ministrul Mircea Fechet a convocat o ședință extraordinară pentru a analiza situația hidrologică a Dunării. Comitetul ministerial pentru situații de urgență, constituit la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), s-a reunit pentru a discuta și evalua măsurile necesare în fața provocărilor actuale legate de nivelul apei în fluviul Dunărea.
Experții de la INHGA au raportat că debitul Dunării la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, a crescut în perioada 18-19 septembrie 2024, atingând valoarea de 4200 m³/s, ceea ce este mai mare decât media multianuală a lunii septembrie, de 3800 m³/s.
Conform datelor actuale și estimărilor primite din Ungaria și Serbia, precum și având în vedere contribuția afluenților importanți ai Dunării aval de Budapesta (Drava, Sava, Tisa și Morava), fără un aport semnificativ de precipitații în întregul bazin hidrografic al Dunării amonte de intrarea în țară, se preconizează că debitul în secțiunea Baziaș va continua să crească. Acesta ar putea atinge valori maxime de 9200-9500 m³/s în perioada 28-29 septembrie 2024, ca urmare a propagării viiturilor anterioare pe Dunăre și afluenții săi, în special în Austria.
Menţionăm că sectorul Dunării aval #Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire. Pe baza informaţiilor actuale, nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în bazinul Dunării amonte de intrarea în ţară.- a transmis Ministerul Mediului pe pagina de facebook.
Eforturi pentru a depăsi viitoarele pericole
”Dincolo de capacitatea digurilor de apărare și a lucrărilor hidrotehnice trebuie să nu fim deloc relaxați, trebuie să ne asigurăm că instituțiile Ministerului Mediului sunt pregătite, sunt în alertă și să știm cum să acționăm când situația o impune. Vedem cu toții că ne confruntăm cu o realitate care depășeste statisticile. O să merg personal să verific zonele critice și depozitele de materiale pe care le are ANAR pentru a interveni acolo unde este cazul. Solicit, de asemenea, reverificarea, în acest interval, a zonelor unde au fost probleme în trecut, de exemplu acolo unde au existat breșe sau unde există eroziuni de mal. De asemenea, doresc o mai bună coordonare a tuturor instituțiilor cu autoritățile locale și, în perioada următoare, o regândire a procedurilor de comunicare cu acestea. Trebuie să existe un dialog constant cu autoritățile, să rămână în alertă și să fie pregătite, chiar dacă specialiștii estimează că vom depăși cu bine acest episod”, a subliniat Mircea Fechet, în urma analizării informațiilor prezentate.
De asemenea, în raport cu nivelurile prognozate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, specialiștii de la Apele Române estimează că, pe sectorul aval de Călărași până la Hârșova, nivelul apei va ajunge până la piciorul digului, dar va rămâne sub valoarea de 9.500 m³/s.