Nu trebuie să uităm că, pe lângă mușcăturile roșii, dureroase și umflate, țânțarii pot răspândi agenți patogeni periculoși și reprezintă un risc tot mai mare pentru sănătate în Europa. Deci, ce face o persoană mai atractivă pentru țânțari decât alta? MSN citează MailOnline și explică ce spun experții despre acest fenomen.
Cât de mare ești și cum respiri: Țânțarii își urmăresc prada prin miros, căutând dioxidul de carbon (CO2) pe care îl expirăm. Persoanele mai mari expiră mai mult CO2, fiind mușcate mai des. Bărbații, femeile însărcinate și adulții sunt mușcați mai frecvent decât copiii. Dr. Robert Jones explică că și persoanele mai grase sau cu o rată crescută a respirației sunt ținte preferate.
Mirosul natural: Aroma unică a oamenilor, determinată de genetică și microbiota pielii, joacă un rol în atracția țânțarilor. Deși există dovezi că mirosul personal contează, oamenii de știință nu au identificat toți compușii responsabili. Dr. Jones afirmă că factorii genetici și microbiomul pielii influențează compușii volatili produși de organism, afectând modul în care mirosim. Anumiți compuși sunt atractivi pentru țânțari, astfel că producerea acestora în cantități mari ne face mai atractivi.
Alegerea ținutei: Pe lângă miros, țânțarii preferă anumite culori precum roșu, portocaliu, negru și cyan. Culorile verde, albastru și violet sunt mai puțin atractive. Toată pielea umană pare roșie/portocalie pentru țânțari, indiferent de pigmentare. Evitarea culorilor atractive poate reduce riscul de mușcături.
Grupa de sânge: Deși se crede că grupa de sânge O este preferată de țânțari, dovezile nu sunt concludente. Dr. Jones afirmă că grupa sanguină nu este un factor major în atracția țânțarilor, alți factori fiind mai importanți.
Alimentația: Alimentele și băuturile, cum ar fi usturoiul, sunt promovate ca având efecte asupra atracției țânțarilor, dar dovezile sunt nesigure. Dr. Jones recomandă utilizarea repelentelor dovedite științific pentru protecție.
Sensibilitatea la mușcături: Unii oameni reacționează mai puternic la mușcături, făcându-le să pară mai grave decât sunt. Acest lucru poate crea impresia că au fost mușcați mai des decât alții.
Sfaturi pentru evitarea înțepăturilor: Purtarea hainelor cu mâneci lungi și pantaloni, folosirea repelentului, ținerea ferestrelor închise sau folosirea paravanelor și dormitul sub o plasă de țânțari sunt recomandate. Precauția este necesară dimineața devreme și seara, când țânțarii sunt mai activi.