Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne (live, conferinţă de presă Budapesta):

Îi mulţumesc ministrului Sandor Pinter pentru ospitalitatea cu care ne-a primit și a organizat această importantă întâlnire. Desigur, aș dori să mulțumesc colegilor și prietenilor miniștri, Sandor Pinter, Gerhard Karner, Atanas Ilkov. Bineînțeles, doresc să mulțumesc comisarei Ilva Johansson, pentru că am făcut cu toții posibilă această întâlnire.

Era foarte important pentru noi toți ca această întâlnire să rezulte într-un acord și să fie un succes pe calea noastră către lărgirea Spațiului Schengen cu granițele terestre ale României și Bulgariei. Și după discuții substanțiale, așa cum a spus și colegul și prietenul Sandor Pinter, am ajuns la un acord. Întâlnirea este un succes.

Obiectivul nostru, al României, la această întâlnire a fost să creăm condițiile pentru o decizie pozitivă la Consiliul JAI din luna decembrie. A fost să creăm condițiile pentru ca veto-ul austriac să poată fi ridicat, astfel încât să avem o decizie în acest an, 2024. Și cred că a fost un obiectiv comun, inclusiv al colegului și prietenului Gerhard Karner. Era important ca toată lumea să fie confortabilă, că munca foarte bună depusă de polițiștii de frontieră români și bulgari, alături de colegii lor din Serbia, Ungaria, Austria, munca aceasta foarte bună care a stat la baza drumului pe care l-am parcurs, va continua și după intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen cu frontierele terestre.

România este un furnizor de siguranță în Europa și intrarea României în Spațiul Schengen va consolida spațiul Schengen. Noi am probat cu cifre acest lucru și cu măsurile luate. Munca noastră s-a desfășurat în cooperare cu Comisia Europeană, cu colegii austrieci, cu colegii maghiari, sârbi și bulgari, prin programe bilaterale, investiții pe care le-am făcut în tehnologia protejării frontierei din bugetul României, dar și din bani europeni şi din pregătirea profesională foarte bună a polițiștilor de frontieră români.

Am alocat multă energie pentru ridicarea acestui nivel de pregătire profesională și consolidarea unei mentalități de responsabilitate față de siguranța cetățeanului român, față de siguranța frontierelor românești și, implicit, a celor europene.

Acestea au fost elementele care ne-au consolidat încrederea, încredere pe care am construit-o pas cu pas, împreună cu domnul Gerhard Karner, începând de anul trecut, de la întâlnirea din 23 august de la Viena, pe care am construit-o împreună cu Sandor Pinter, cu ministrul Atanas Ilkov, cu predecesorul său, Kalin Stoianov, evident cu doamna Johansson, cu toți colegii din Europa.

Această încredere va sta la baza drumului mai departe și a deciziei care se va lua. Era important să construim această încredere pe rezultate din teren, nu pe promisiuni, nu pe vorbe, nu pe discursuri, ci pe rezultatele muncite în teren. Și aș dori să închei spunând că sunt foarte mândru de munca depusă de polițiștii de frontieră români, în cooperare cu colegii lor. Ne vom baza pe ei mai departe și după momentul intrării în Spațiul Schengen.

Am convenit astăzi un pachet de măsuri de consolidare a frontierelor. Vom contribui și noi alături de celelalte țări, inclusiv Bulgaria, la contingentul comun de 100 de polițiști de frontieră care vor fi dislocați pe granița turco-bulgară şi evident, la celelalte măsuri de cooperare polițienească, pe care, de altfel, le desfășurăm, nu e nimic nou aici. Doar ne angajăm să continuăm ceea ce am făcut bine până în prezent.

Deci, cred eu că a fost o muncă bună pe care am depus-o și le mulțumesc încă o dată colegilor și prietenilor mei, domnii miniștri, doamnei comisar. Rămânem concentrați mai departe pe munca noastră, și cea din teren, și cea din cancelariile diplomatice, rămânem în contact şi așa cum spunea colegul și prietenul Gerhard Karner, a rămas de trecut un ultim pod. Dar, aș vrea să completez. Astăzi, la Budapesta, am trecut un pod foarte important împreună și cred că acest lucru reprezintă un obiectiv realizat pentru noi. Toți ne-am dorit acest lucru.

Încă o dată, vă mulțumesc!

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu privire la desfășurarea procesului electoral:

Stimați colegi,

Suntem în plin proces de organizare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României și a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.

Ministerul Afacerilor Interne are datoria de a asigura un climat adecvat de ordine și siguranță publică, ca premisă pentru exercitarea dreptului de vot. În acest sens, reamintesc că principiile care stau la baza acțiunilor noastre sunt legalitatea, responsabilitatea, echidistanța, neutralitatea și imparțialitatea politică, eficiența și cooperarea loială instituțională.

Integritatea procesului electoral este esențială pentru democrație, pentru legitimitatea politică și constituțională a celor aleși. De aceea, solicit sancționarea tuturor derapajelor și încălcărilor legale, tentativelor și faptelor de cumpărare de voturi, mită electorală și a tuturor faptelor care alterează libertatea și integritatea votului și a procesului electoral.

Cer tuturor polițiștilor, militarilor și celorlalte cadre ale Ministerului Afacerilor Interne cu responsabilități în organizarea și desfășurarea în bune condiții a procesului electoral să manifeste o conduită exemplară, în acord cu standardele profesionale și principiile care ne guvernează activitatea.

Solicit fiecăruia dintre dumneavoastră, indiferent de funcția și responsabilitățile deținute, să acționați în deplin acord cu exigențele legii, fără influențe sau partizanat politic, astfel încât să contribuiți la menținerea valorilor democratice și încrederea cetățenilor în corectitudinea procesului electoral.

Vă mulțumesc pentru profesionalism și vă doresc succes în realizarea misiunilor!