Examenul de titularizare din acest an a adunat 36.000 de candidați, dintre care aproape 5.000 nu s-au prezentat la proba scrisă. Mulți dintre cei absenți fie au uitat să se prezinte, fie nu și-au adus actele de identitate, iar unii au spus că se simt rău și au părăsit sala. Cea mai rușinoasă situație a fost cea a candidaților care au încercat să trișeze și au fost eliminați din examen.
Din cei 36.000 de candidați înscriși, aproximativ 5.000 nu s-au prezentat la proba scrisă, lăsând restul să participe entuziaști. În fața subiectelor, 2.600 de candidați au anunțat că se retrag, iar 38 nu au putut prezenta un act de identitate. Astfel, aproximativ 28.000 de lucrări au fost trimise la corectat.
Participanții au subliniat importanța mediului educațional și responsabilitatea pe care o au în fața copiilor. „E un mediu bun, avem foarte multe beneficii ca și profesori,” a declarat o candidată. Alții au subliniat impactul comportamentului profesorilor asupra elevilor. „Ar trebui să fim mai atenți la ce facem în preajma copiilor! Ei ne deprind foarte mult comportamentul,” a adăugat o altă candidată.
La examenul de titularizare, 11 candidați au fost eliminați pentru că au încercat să trișeze, fiind prinși cu telefoane, căști miniaturale și fițuici. Aceștia reprezintă un candidat eliminat la 2.600 de participanți. În contrast, la Evaluarea Națională, unde au fost 153.000 de candidați, au fost prinși trișând doar trei elevi, adică unul din 50.000. Statistic, la titularizare, numărul celor prinși trișând a fost de 20 de ori mai mare decât la Evaluarea Națională.
Spre deosebire de absolvenții de liceu care au fost eliminați din probe și care nu se pot înscrie la următoarea sesiune, aspiranții la funcția de profesor titular eliminați pentru trișare vor fi primiți fără probleme la examenul de anul viitor.
În acest an, subiectele la fiecare disciplină au inclus și o cerință de tactică pedagogică, care valora în barem trei puncte. Candidații au trebuit să răspundă cum ar proceda pentru ca elevii să înțeleagă și să rețină anumite lecții. Specialiștii consideră această schimbare ca fiind binevenită, în contrast cu sesiunile anterioare când candidații învățau pe de rost capitole din manual. Prin urmare, cei care au tocit au fost dezamăgiți de noua abordare a examenului.
Examenul de titularizare din acest an a evidențiat atât entuziasmul candidaților pentru cariera didactică, cât și provocările și încercările de trișare care persistă în sistem. Cu toate acestea, schimbările în structura examenului, inclusiv cerințele de tactică pedagogică, reflectă un pas pozitiv spre îmbunătățirea calității educației.