Grefieră de la Tribunalul Bucureşti, rănită după ce au căzut peste ea rafturi din arhivă / Sindicalişti: Multe instanţe şi unităţi de parchet nu respectă condiţii minime de securitate şi sănătate în muncă

Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial a semnalat un incident grav la Tribunalul București, în care o grefieră a fost rănită după ce mai multe rafturi din arhiva Secției a VI-a Civilă s-au prăbușit peste ea!

Potrivit sindicaliștilor, evenimentul a avut loc luni, în jurul orei 15:00, și a scos la iveală probleme serioase legate de condițiile de muncă și securitatea angajaților din instanțele din cadrul Curții de Apel București și Tribunalului București, dar și din multe alte instanțe din țară.

Mai mulți martori au declarat că, în momentul prăbușirii rafturilor, mai mulți angajați se aflau în arhivă. Rafturile instabile și neasigurate au căzut peste grefieră, îngropând-o sub un morman de dosare și metal.

La fața locului au ajuns rapid echipaje medicale, care au reușit să o stabileze pe femeie și să o transporte de urgență la spital. Deși starea acesteia rămâne critică, poliția a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale incidentului.

Sindicaliștii acuză faptul că oficialii Tribunalului București nu au oferit detalii despre incident și au cerut angajaților să nu vorbească despre ce s-a întâmplat.

„Am încercat să obținem informații de la conducerea Tribunalului București, dar nu am reușit să contactăm pe nimeni, nici de la Cabinetul președintelui, nici de la Biroul de Informații Publice”, au transmis aceștia.

Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial susține că multe instanțe și unități de parchet din țară nu respectă condițiile minime de securitate și sănătate în muncă, iar acest incident subliniază ignorarea continuă a acestor probleme.

„Mulți dintre conducătorii acestor instituții ignoră în continuare problemele de securitate, până când se întâmplă tragedii, care de multe ori sunt mușamalizate”, se arată în comunicatul sindicaliștilor.

Sindicaliștii au subliniat că problemele legate de securitatea în muncă au fost ridicate și în cadrul negocierilor colective, dar nu au primit răspunsuri concrete.

„Curtea de Apel București, care are rolul de angajator pentru personalul din instanțele din aria sa de competență, nu a continuat dialogul și negocierile colective, iar acest incident tragic arată nevoia urgentă de îmbunătățiri în ceea ce privește condițiile de muncă”, au spus reprezentanții sindicatului.

Ei consideră că astfel de accidente erau previzibile și că este esențial să se efectueze verificări periodice pentru a îmbunătăți condițiile de muncă.

„Este timpul ca instituțiile judiciare să demonstreze responsabilitate, să ia măsuri concrete pentru protecția angajaților și să ofere răspunsuri clare atunci când au loc astfel de incidente. Altfel, riscul unor tragedii similare va rămâne o amenințare constantă”, au concluzionat sindicaliștii.