Din această noapte, România va trece la ora de iarna, ceea ce înseamnă că de acum ziua va fi mai scurtă iar românii vor dormi mai mult în noapte dinspre 26 octombrie spre 27
Trecerea la ora de iarnă, ce are loc anual în ultima duminică din octombrie, presupune întoarcerea ceasului cu o oră, oferind o oră suplimentară de somn. Această ajustare va aduce o zi mai lungă, de 25 de ore, care va fi cea mai lungă din an. Deși schimbarea orei are ca scop economisirea energiei pe timp de zi, impactul asupra sănătății și ritmului zilnic al oamenilor este adesea resimțit.
Pentru mulți, această schimbare poate afecta somnul și nivelul de energie. Chiar dacă avem o oră în plus de odihnă, perturbarea ritmului circadian – ceasul intern care reglează somnul și starea de alertă – poate provoca insomnie temporară, oboseală și scăderea concentrării. De asemenea, creșterea duratei de întuneric poate influența nivelul de vitamina D, ducând uneori la stări de tristețe sau chiar la apariția unor simptome de depresie sezonieră. Astfel, schimbarea orei influențează în mod semnificativ starea noastră de spirit.
Următoarea ajustare a orei, revenirea la ora de vară, va avea loc în noaptea de 29 – 30 martie 2025. Pentru a reduce efectele negative ale acestei tranziții, specialiștii recomandă trecerea graduală la noul program prin adaptarea orelor de somn și activităților zilnice în zilele premergătoare schimbării. Ajustarea expunerii la lumină naturală, mai ales dimineața, poate ajuta la recalibrarea ceasului intern și la menținerea unei stări de bine în timpul sezonului rece.