Aproximativ 16.000 de elevi, care figurau ca fiind înscriși în clasa a opta la începutul anului școlar 2023-2024, nu au susținut evaluarea națională. Oficialii Ministerului Educației au explicat că printre aceștia se numără elevii olimpici cu rezultate remarcabile, care sunt admiși automat la orice liceu, precum și cei corigenți sau repetenți și copiii cu cerințe educaționale speciale, care participă la Evaluarea Națională doar la solicitarea părinților/ Referitor la elevii corigenți sau repetenți care nu au susținut examenul, Ministerul a anunțat că va solicita o analiză a acestui fenomen!

Întrebați miercuri într-o conferință de presă despre motivele pentru care există o diferență de aproximativ 16.000 de elevi care erau înscriși în clasa a opta la începutul anului școlar 2023-2024, dar nu au participat la examenele de Evaluare Națională, reprezentanții Ministerului Educației au explicat că înscrierea nu este automată.

„În primul rând, înscrierea nu este automată pentru că există categorii de elevi care se pot înscrie doar voluntar, la cererea părinților – vorbim aici de elevii cu cerințe educaționale speciale, aceștia nu se pot înscrie voluntar. În al doilea rând, există elevii corigenți, cu situații neîncheiate, repetenți. Mai există o categorie mai specializată, elevii care, datorită rezultatelor obținute la olimpiadele naționale sau internaționale, sunt admiși automat la orice liceu. (…) De aceea există o diferență între cifre”, a explicat secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion.

Întrebați dacă la nivelul ministerului s-a realizat o statistică privind situația elevilor repetenți și corigenți care nu au susținut examenul, oficialii instituției au precizat că doresc o analiză amănunțită.

„Ne-am pus această întrebare și noi, pentru a evalua diferențele în procentaj între corigenții și repetenții din clasa a șaptea față de cei din clasa a opta. Anul trecut am solicitat Unității de Cercetare în Educație să efectueze o analiză a cauzelor pentru neînscriere, am primit un raport și s-au luat o serie de măsuri, inclusiv măsuri de remediere și de sprijin în educație în general. Dorim să continuăm să analizăm situația și să vedem dacă există schimbări în comportamentul școlilor în ceea ce privește înregistrarea elevilor pentru examen. Situația școlară nu este încă încheiată în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România pentru că mai sunt etape până la încheierea oficială a anului școlar. După ce vom avea rezultatele finale și situația încheiată la nivel național, vom realiza această analiză și, în cazul unor discrepanțe semnificative, vom iniția măsuri adecvate, deoarece este important să ne adresăm această întrebare”, a explicat ministrul Educației, Ligia Deca.