Sâmbătă, au fost semnalate peste 300 de sesizări privind posibile incidente electorale, dintre care 33 nu s-au confirmat, iar 87 sunt în curs de verificare, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog!
Ea a menționat că au fost deschise trei dosare penale pentru posibile infracțiuni și au fost aplicate amenzi în valoare totală de aproape 70.000 de lei.
În timpul nopții, cele 18.968 de secții de vot din întreaga țară au fost protejate de efectivele MAI, iar nu au fost înregistrate incidente, toate secțiile fiind predate dimineață cu sigiliile intacte. Dajbog a precizat că, din totalul sancțiunilor aplicate, aproape 70% au fost avertismente, scopul fiind prevenirea încălcărilor legii. Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale.
Purtătorul de cuvânt a mai adăugat că aproximativ 45.000 de angajați MAI sunt mobilizați pentru asigurarea unui climat de siguranță în ziua votului, cu echipe pregătite pentru intervenții rapide în caz de incidente.
Monica Dajbog a enumerat, de asemenea, principalele fapte interzise în ziua votului și pedepsele corespunzătoare. Printre acestea se află continuarea propagandei electorale sau influențarea alegătorilor, care se sancționează cu amendă între 1.500 și 4.500 de lei.
De asemenea, refuzul de a respecta ordinele președintelui biroului electoral sau nerespectarea reglementărilor privind prezența altor persoane în cabina de vot poate duce la amenzi între 4.500 și 10.000 de lei. În plus, comercializarea și consumul de alcool în zona secțiilor de vot sunt, de asemenea, sancționate cu amenzi de până la 4.500 de lei.
Faptele mai grave, precum împiedicarea votului liber sau oferirea de foloase în schimbul unui vot, pot atrage pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Violarea secretului votului sau votarea multiplă sunt, de asemenea, infracțiuni pedepsite cu închisoare sau amendă.