Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit luni, 18 noiembrie 2024, că nu este posibilă recalcularea pensiei anticipate parțiale pentru persoanele care au locuit în zone poluate, chiar și în cazul în care aceste persoane beneficiază de reducerea vârstei de pensionare conform art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010!
Decizia a fost luată în urma unui recurs în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Galați, care a solicitat clarificarea acestei chestiuni, întrucât practica instanțelor nu era unitară.
ÎCCJ a hotărât că, în conformitate cu legea, pensia anticipată parțială nu poate fi recalculată prin aplicarea dispozițiilor care se referă la beneficiile acordate persoanelor care au locuit în zonele poluate, iar această decizie este obligatorie pentru toate instanțele.
Problema juridică abordată a fost legată de posibilitatea recalculării pensiei anticipate parțiale în cazul persoanelor care au trăit în zone poluate și au solicitat pensia anticipată parțială conform art. 65 alin. (1) și (4) din Legea 263/2010. Legea prevedea că persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zone cu poluare severă pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani, fără penalizarea pentru stagiu incomplet.
Cu toate acestea, unele instanțe considerau că nu se poate aplica cumularea acestui beneficiu cu cel al pensiei anticipate parțiale, iar recalcularea pensiei anticipate parțiale, prin eliminarea penalizării prevăzute la art. 65 alin. (4), nu ar fi permisă, întrucât legea specifică că eliminarea penalizării se aplică doar în cazul pensionării pentru limită de vârstă.
Această decizie face parte dintr-o serie de clarificări necesare privind aplicarea legislației pensiilor, în contextul în care Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost înlocuită în 2023 de Legea nr. 360/2023, iar unele prevederi au fost abrogate sau modificate.