Industria canadiană de foraj și servicii petroliere resimte deja efectele amenințării președintelui american Donald Trump privind impunerea de tarife asupra importurilor de petrol, ceea ce generează temeri că redresarea sectorului ar putea fi afectată, potrivit Reuters!
Sectorul de foraj canadian a fost grav afectat între 2014 și 2020, din cauza scăderii prețurilor petrolului și a reducerii producției pe fondul pandemiei de COVID-19. Deși activitatea a cunoscut o revenire din 2020, amenințarea impunerii unui tarif de 10% asupra celor 4 milioane de barili de țiței canadieni exportați zilnic către SUA ar putea pune din nou presiune pe industrie, conform reprezentanților din domeniu.
Când piața petrolului devine volatilă, companiile de servicii petroliere sunt primele afectate, deoarece producătorii reduc investițiile.
Impactul tarifelor asupra companiilor de foraj
Precision Drilling, cel mai mare operator canadian de instalații de foraj, a raportat o scădere mai pronunțată decât era estimată în sectorul serviciilor petroliere din Canada în ultimul trimestru al anului 2024.
„Se pare că incertitudinea legată de tarife a încetinit procesul decizional al clienților”, a declarat CEO-ul Kevin Neveu într-o conferință telefonică luna trecută.
Un raport al TD Cowen din februarie 2025 prognozează că producătorii canadieni de petrol vor adopta o strategie mai precaută din cauza incertitudinii privind tarifele. Analiștii băncii au ajustat prognoza numărului de instalații active de foraj din Canada pentru 2025, reducând estimările de la 185 la 175.
De asemenea, TD Cowen a retrogradat recomandările pentru acțiunile companiilor Precision Drilling și Ensign Energy Services de la „cumpărare” la „păstrare”.
„Nivelul de anxietate este în creștere. Orice reducere a investițiilor va avea un impact imediat asupra industriei noastre”, a declarat Mark Scholz, președintele Asociației Canadiene a Contractanților de Energie (CAOEC).
Până acum, efectele sunt limitate, afectând doar câteva instalații de foraj, a menționat Scholz. Cu toate acestea, incertitudinea persistă în ceea ce privește momentul, durata și impactul tarifelor.
Impactul asupra companiilor mici și posibile represalii
Dane Gregoris, director general al Enverus Intelligence Research, avertizează că un tarif de 10% asupra petrolului canadian ar putea avea un impact semnificativ asupra companiilor mai mici, deși marile companii petroliere ar putea să nu resimtă imediat efectele.
„Bugetele majorității companiilor petroliere sunt deja stabilite și publicate. Ar putea să ajungă la limitele inferioare ale previziunilor, dar nu anticipăm modificări drastice ale bugetelor de capital”, a explicat Gregoris.
Totuși, producătorii sunt preocupați de posibilitatea ca guvernul canadian să adopte tarife de represalii asupra importurilor din SUA, ceea ce ar putea majora costurile pentru materialele și echipamentele utilizate în foraj. Un exemplu este nisipul utilizat în fracturarea hidraulică (fracking), care ar putea fi inclus pe lista de tarife impuse de guvernul canadian.
Aplicarea tarifelor americane ar putea duce la pierderi de locuri de muncă într-un sector care nu s-a redresat complet după criza din ultimul deceniu, a avertizat Gurpreet Lail, președintele grupului industrial Enserva.
În 2023, numărul total de angajați din industria canadiană de foraj era la jumătate față de nivelul din 2014. Prognoza CAOEC din noiembrie 2024 anticipa cea mai mare creștere a angajărilor din ultimii zece ani pentru 2025, însă această perspectivă este acum incertă.
„Credeam că vedem lumina de la capătul tunelului, iar oamenii își recăpătau locurile de muncă. Această veste nu este deloc una bună”, a concluzionat Lail.