Foto: Ministerul Energiei - România facebook

Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, a depus o plângere penală la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) împotriva persoanelor responsabile pentru propagarea unor campanii de dezinformare referitoare la așa-zisa „vânzare a lacurilor de acumulare ale României către entități străine”. Această sesizare vizează infracțiunea de comunicare de informații false, conform art. 404 din Codul Penal.

Decizia ministrului a fost determinată de diseminarea repetată a unor informații neadevărate în mediul online, cu intenția clară de a manipula opinia publică și de a submina încrederea în proiectele strategice derulate de Ministerul Energiei.

Materialele incriminate, publicate pe platforme de socializare, conțin afirmații distorsionate și insinuări fără fundament despre inițiativele hidroenergetice ale ministerului, sugerând în mod fals că acestea ar duce la „cedarea lacurilor de acumulare unor interese străine”. Astfel de declarații nu doar că nu au nicio bază reală, dar constituie și amenințări la adresa securității naționale, conform prevederilor art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României.

Mai mult, aceste campanii nu sunt simple cazuri izolate, ci fac parte dintr-un efort coordonat de dezinformare, menit să alimenteze neîncrederea în instituțiile statului și să promoveze un discurs extremist și xenofob. Astfel de tactici servesc unor interese politice și economice ascunse, fie ele interne sau externe, având ca scop erodarea încrederii cetățenilor în procesul democratic și în buna funcționare a instituțiilor statului român.

„Astăzi am sesizat DIICOT pentru combaterea unei campanii sistematice de dezinformare, care pune în pericol securitatea națională și subminează proiectele de construire a centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompaj. Aceste informații false afectează încrederea publică în democrația românească, în securitatea energetică a țării și creează o atmosferă de incertitudine, care descurajează investițiile strategice. Reiterez: resursele țării, inclusiv lacurile de acumulare, nu sunt și nu vor fi de vânzare. Nu permite Constituția României și noi am jurat să respectăm Constituția și legile țării. În calitate de ministru al energiei, voi apăra fără compromisuri interesul național, inclusiv prin măsuri ferme împotriva celor care promovează minciuni și sabotează în mod deliberat investițiile în sectorul energetic românesc. Construirea hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj și creșterea capacității țării noastre de stocare a energiei electrice este un obiectiv ireversibil pentru România, iar nimeni nu va opri această direcție strategică asumată”, a declarat ministrul energiei, Sebastian-Ioan Burduja.