Începând cu anul şcolar 2025-2026, „Istoria comunismului din România” va deveni disciplină obligatorie în şcolile din România/ Aceasta va fi predată elevilor din clasele a XII-a (învăţământ de zi) și a XIII-a (învăţământ seral și cu frecvență redusă)!

Introducerea noii discipline în curriculumul naţional a fost anunţată luni, 16 decembrie, la Biblioteca Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, într-un eveniment dedicat comemorării a 35 de ani de la Revoluţia din 1989.

Ministerul Educaţiei a publicat un comunicat de presă, menţionând că programa şcolară a fost realizată în conformitate cu Legea învăţământului preuniversitar 198/2023 de către Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), sub egida Ministerului Educaţiei.

În procesul de elaborare a programei, CNPEE a colaborat cu mai multe instituţii, inclusiv Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi facultăţi de istorie din diferite universităţi.

Scopul principal al disciplinei „Istoria comunismului din România” este de a oferi elevilor cunoştinţe despre particularităţile regimului comunist, politicile economice şi sociale ale acestuia, impactul său asupra societăţii româneşti, drepturilor individuale şi economiei.

Programa şcolară cuprinde 13 domenii, structurate cronologic şi tematic, abordând subiecte precum sistemul politic din România, relaţiile internaţionale, economia, educaţia, sănătatea, cultura, Revoluţia din 1989 şi memoria regimului comunist.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a subliniat importanţa educaţiei istorice în combaterea ignoranţei şi manipulării, afirmând că o înţelegere adecvată a regimului comunist este esenţială pentru formarea unor cetăţeni responsabili.

„Istoria nu este doar despre trecut, ci despre noi toţi, aici şi acum”, a declarat aceasta, subliniind că tinerii trebuie să înveţe să preţuiască libertatea, să apere democraţia şi să construiască o societate în care răul să nu mai aibă loc.

Evenimentul a fost deschis de Ligia Deca, ministrul Educaţiei, şi a fost marcat de participarea unor personalităţi precum Daniel Şandru, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti, şi Mioara Anton, directorul Institutului de Istorie „N. Iorga”.