Vineri, Coreea de Nord a prezentat pentru prima dată imagini cu instalațiile sale de îmbogățire a uraniului, cu ocazia vizitei liderului Kim Jong Un, care a solicitat consolidarea capacităților nucleare ale națiunii
Phenianul, care a realizat primul său test nuclear în 2006 și se confruntă cu numeroase sancțiuni din partea Națiunilor Unite pentru programele sale de arme interzise, nu a prezentat niciodată public aceste instalații. Acestea produc uraniu îmbogățit la un nivel înalt, necesar pentru fabricarea focoaselor nucleare, folosind centrifuge de mare viteză. Kim Jong Un a vizitat Institutul de Arme Nucleare și o bază de producție a materialelor nucleare militare, conform agenției oficiale de știri KCNA, fără a specifica locația exactă a acestor facilități sau momentul vizitei.
Liderul nord-coreean “a subliniat necesitatea creşterii în continuare a numărului de centrifuge pentru a creşte exponenţial armele nucleare de autoapărare”, a transmis agenţia, publicând imagini cu Kim Jong Un inspectând şirurile de centrifuge.
Kim “s-a familiarizat cu producţia de focoase nucleare” şi materiale nucleare, potrivit agenţiei nord-coreene. El a cerut “promovarea introducerii unei centrifuge de tip nou (…) pentru a întări bazele producerii de materiale nucleare de uz militar”.
Kim Jong Un a solicitat, de asemenea, “stabilirea unui obiectiv mai înalt pe termen lung pentru producerea materialelor nucleare necesare“, conform KCNA, citată de Agerpres.
Programele de arme nucleare ale Coreei de Nord sunt supuse sancțiunilor ONU, dar țara le ignoră în mare parte, în parte datorită sprijinului aliaților săi, Rusia și China.
Kim Jong Un ar putea transmite un mesaj indirect către Statele Unite. Potrivit experților, publicarea imaginilor cu instalațiile de îmbogățire a uraniului ar putea avea scopul de a influența alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie.
Aceste imagini sunt “un mesaj către următoarea administraţie” că “denuclearizarea Coreei de Nord va fi imposibilă”, a declarat pentru France Presse Hong Min, analist senior la Institutul coreean pentru unificare naţională. “Este, de asemenea, un mesaj prin care se cere altor ţări să recunoască Coreea de Nord ca stat nuclear”, a adăugat el.
Cu toate acestea, analistul consideră că este puțin probabil ca dezvăluirea imaginilor să fie urmată rapid de un nou test nuclear.
Potrivit unor informații publicate miercuri de 38 North, un program de analiză a Coreei de Nord realizat de grupul de reflecție Stimson Center, principalul sit de testare nucleară din Coreea de Nord a fost avariat de inundațiile cauzate de ploile torențiale de la sfârșitul lunii iulie. Situl “se află într-o stare foarte proastă, toate șoselele și căile ferate au fost distruse de ploi, iar solul este extrem de fragilizat”, afirmă Hong.
Relațiile dintre Seul și Phenian sunt la cel mai scăzut nivel istoric, iar Coreea de Nord a anunțat recent desfășurarea a 250 de lansatoare de rachete balistice la granița sa de sud. În ultimele luni, Coreea de Nord a lansat valuri de baloane încărcate cu deșeuri, cu o nouă serie săptămâna trecută.
Joi, Seulul a anunțat că Phenianul a lansat mai multe “rachete balistice cu rază scurtă de acțiune” spre mare, ceea ce reprezintă primul său test major de arme de la începutul lunii iulie. În schimb, agenția KCNA a indicat vineri că a fost vorba despre un test al unui “nou tip de lansator de rachete multiple de 600 mm“.