Foto: lostiempos.com

Furtuna Boris, a lovit Viena pe 15 septembrie, aducând ploi record și drumuri inundate iar orașul a scăpat relativ nevătămat, datorită unui sistem ingenios de gestionare a inundațiilor, care a limitat impactul la doar câteva persoane rănite ușor și 15 case evacuate.

Viena și Austria au investit masiv în gestionarea inundațiilor după inundațiile majore din 2002 și 2013, implementând strategii eficiente care pot servi drept model pentru alte orașe afectate de fenomene meteo extreme.

„Sistemul de apărare împotriva inundațiilor din Viena este proiectat să facă față unei deversări de 14.000 de metri cubi pe secundă – echivalentul unei inundații de 5.000 de ani”, spune Günter Blöschl, hidrolog și director al Centrului pentru Sisteme de Resurse de Apă al Universității de Tehnologie din Viena pentru BBC.

O inundație de această dimensiune a avut loc ultima dată în 1501, adaugă el. În timpul inundației din weekend, în jur de 10.000 de metri cubi pe secundă au trecut prin căile navigabile din Viena, „semnificativ sub capacitatea sistemului de 14.000 de metri cubi”, adaugă el.

„Fără acest sistem, ar fi existat inundații pe scară largă”.

El a spus că ultima inundație de această amploare a avut loc în 1501, iar în weekend au trecut 10.000 de metri cubi de apă pe secundă prin canalele Vienei, sub capacitatea maximă de 14.000 de metri cubi.

Gestionarea unor cantități mari de apă în timpul inundațiilor majore este tot mai dificilă din cauza scăderii numărului de câmpii inundabile, care anterior permiteau extinderea apei fără a pune în pericol oamenii sau proprietățile. Acum, aceste zone sunt ocupate de orașe și ferme, conform BBC.