Meteorologii au actualizat avertizările privind ploile și intensificările vântului, iar duminică este în vigoare un Cod galben pentru cea mai mare parte a țării/ În nordul și estul Olteniei, în majoritatea Munteniei și sudul Transilvaniei, este emis un Cod portocaliu pentru ploi abundente!
Vremea se va răci semnificativ în toată țara, iar de duminică seara este anunțat Cod galben de ninsori în zonele montane. În noaptea de duminică spre luni, județul Galați va fi sub avertizare de Cod roșu, cu ploi torențiale și cantități de apă estimative de 40-50 l/mp, iar în centrul și vestul județului, cu o probabilitate ridicată de 80-100 l/mp.
De asemenea, în București, vremea va deveni instabilă și mai rece.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) la Ministerul Afacerilor Interne, precum și Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) pentru a monitoriza situația din teren și a interveni rapid în caz de necesitate. Au fost luate mai multe măsuri, inclusiv:
– Activarea CNCCI și a CJCCI pentru o monitorizare continuă a situației.
– Creșterea capacității operaționale la toate inspectoratele județene aflate sub Cod portocaliu.
– Verificarea constantă a amenajărilor hidrologice și a zonelor cu risc din albiile râurilor.
– Asigurarea serviciului de permanență la toate autoritățile locale.
– Dislocarea echipajelor de intervenție în zonele de risc și prealertarea echipajelor aeriene.
Autoritățile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice, iar măsurile vor fi adaptate în funcție de situația din teren.
Cetățenii sunt sfătuiți să evite traversarea cursurilor de apă în cazul creșterii debitelor și să se mențină la distanță de maluri. Locuitorii din zonele afectate ar trebui să curățe șanțurile și rigolele pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.
De asemenea, în condiții de vânt puternic, se recomandă evitarea apropierii de copaci, stâlpi, panouri publicitare și alte structuri instabile.
Șoferii sunt sfătuiți să evite deplasările în zonele afectate de inundații și să se informeze despre condițiile meteorologice înainte de a pleca la drum. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod galben pentru instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului, valabilă duminică, între orele 10:00 și 20:00, în cea mai mare parte a țării.
În perioada menționată, aversele se vor extinde în majoritatea țării, iar în regiunile sudice vor fi însoțite de descărcări electrice. Izolat, se pot înregistra vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp și prin acumulare, cantitățile de apă vor atinge valori de 25-40 l/mp și local vor depăși 50 l/mp.
Vântul va sufla cu intensificări, iar rafalele vor atinge viteze de 45-65 km/h, în timp ce în Moldova și estul Munteniei se pot înregistra temporar rafale de peste 70 km/h. În plus, vremea se va răci semnificativ în întreaga țară.
Se va institui un Cod portocaliu de ploi torențiale și abundente în județele Sibiu, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Călărași, în municipiul București și parțial în județele Hunedoara și Alba.
În nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei, se vor înregistra perioade cu ploi torențiale, iar cantitățile de apă vor varia între 50-70 l/mp, cu valori izolate ce pot depăși 80 l/mp.
De asemenea, o avertizare de Cod galben pentru ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului va fi valabilă de duminică, de la ora 20:00, până luni, la ora 10:00, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania. Aici se vor înregistra averse, iar prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25-40 l/mp. Vântul va avea intensificări cu rafale de 45-65 km/h.
În aceeași perioadă, va fi instituit un Cod galben pentru ninsori și intensificări ale vântului la altitudini de peste 1.700 de metri în Carpații Orientali și Meridionali. Aici se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar vântul va sufla cu intensificări de 70-90 km/h.
Aceste două coduri galbene vizează județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj și parțial în Alba.
De asemenea, se va emite un Cod portocaliu de ploi torențiale și abundente, precum și intensificări ale vântului în județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Prahova, Buzău, Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea, Brăila, Vrancea, Bacău și Vaslui, precum și în zona montană a județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița. În aceste zone se vor înregistra ploi torențiale, iar prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 50-70 l/mp, cu valori locale de peste 80-100 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale temporare de 70-85 km/h.
Începând de la miezul nopții de duminică spre luni până luni la ora 9:00, județul Galați va fi sub Cod roșu pentru ploi torențiale și abundente, cu cantități de apă ce vor varia între 40-50 l/mp, iar în partea de centru și de vest a județului, există o probabilitate mare de 80-100 l/mp.
Meteorologii au emis și o atenționare de Cod galben, valabilă de luni, de la ora 10:00, până marți la aceeași oră, vizând ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului.
În perioada menționată, în Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei se vor înregistra averse, cu cantități de apă de 25-40 l/mp, izolat depășind 50 l/mp, în special prin acumulare. Vântul va avea intensificări, cu rafale de 50-70 km/h.
De asemenea, va fi instituit un Cod galben pentru Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini de peste 1.700 de metri, unde se vor observa precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar vântul va sufla cu intensificări de 70-90 km/h.
Aceste atenționări Cod galben vizează județele Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Galați, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Ilfov, municipiul București și unele zone din Bistrița-Năsăud, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova.
În zona municipiului București, între duminică de la ora 10:00 și luni la aceeași oră, vremea se va răci semnificativ și va deveni instabilă. Cerul va fi predominant noros, iar în a doua parte a zilei și în cursul nopții se vor semnala averse torențiale și descărcări electrice. În intervale scurte de timp și prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 40-70 l/mp, cu posibile valori ce depășesc 80 l/mp. Vântul va sufla moderat, cu rafale de 50-55 km/h. Temperatura maximă se va încadra între 24-25 de grade, iar cea minimă va fi de 10-11 grade.
De luni dimineață până marți la ora 10:00, vremea va fi închisă și rece, cu ploi temporare (10-15 l/mp) pe parcursul zilei. Temperatura maximă va fi de aproximativ 16 grade, iar cea minimă de 9-11 grade. Vântul va avea intensitate slabă până la moderată.