Marcel Ciolacu a anuntat ca în cadrul ședinței Coaliției de guvernare, a pus bazele planului pentru finalizarea schemei de susținere destinate Marilor Investiții Strategice din sectorul prelucrător și pentru implementarea Programului de Sprijin dedicat Marilor industrii din România – precum metalurgia, siderurgia și industria chimică.
Prima componentă a Planului pentru Investiții Strategice
Aceasta prevede în sectorul prelucrător prevede o schemă de ajutor de stat în valoare de 500 de milioane de euro, alături de stimulente fiscale, pentru investiții ce depășesc 150 de milioane de euro. Aceste investiții trebuie să genereze direct cel puțin 250 de locuri de muncă și să fie realizate în regiunile cu un PIB per locuitor sub media națională.
A doua componentă a acestui Plan industrial se referă la Programul Național de Sprijin pentru Marile Industrii din România
Aceasta include o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro (aproximativ 5 miliarde de lei) pe o perioadă de 6 ani. Acest sprijin este destinat decarbonizării proceselor de producție și creșterii eficienței energetice. Se estimează că aproximativ 30 de companii din metalurgie și industria chimică vor beneficia de sume de până la 100 de milioane de euro fiecare.
Aceste companii trebuie să facă investiții eligibile de minimum 8 milioane de euro și să reducă emisiile directe de gaze cu efect de seră cu 40% sau să reducă consumul de energie cu cel puțin 20% în instalațiile lor industriale.
Finanțarea schemei de ajutor va fi asigurată în principal din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate României, iar investițiile vor trebui menținute timp de 5 ani de la finalizare.
A treia componentă implică o schemă de ajutor de stat în valoare de 1,25 miliarde de lei, destinată unui număr de 15 companii care realizează investiții în producția de materii prime industriale (țevi, profile, bare, aluminiu, cupru etc.).
Aceste trei programe de sprijin sunt conforme cu măsurile propuse în Planul Draghi pentru creșterea competitivității industriale a economiei europene. Cele trei scheme de ajutor înseamnă creșterea producției industriale și a PIB prin investiții, reducerea deficitului balanței comerciale, crearea de noi locuri de muncă bine plătite, precum și decarbonizarea proceselor de producție și creșterea eficienței energetice. – a transmis Marcel Ciolacu.