Codul Silvic a fost recent revizuit, aducând schimbări semnificative în gestionarea și protecția pădurilor din România/ Noile reglementări introduc măsuri moderne, precum monitorizarea digitală, sancțiuni mai severe și inițiative de conservare a biodiversității!
Drumurile forestiere vor fi dotate cu sisteme video de supraveghere pentru a preveni furturile de lemn. În plus, falsificarea datelor informatice și declarațiile false vor deveni infracțiuni, pedepsite cu până la 5 ani de închisoare.
Noua legislație prevede confiscarea materialelor lemnoase și a mijloacelor de transport folosite în activități ilegale, precum și suspendarea accesului la sistemele informatice de gestionare a pădurilor. Produsele obținute ilegal din lemn vor fi retrase imediat de pe piață.
Tăierile la ras vor fi interzise în parcurile naturale și ariile protejate, iar conceptul de „insule de îmbătrânire” va contribui la protejarea pădurilor cu rol crucial în biodiversitate, cu o suprafață minimă protejată de 0,1 hectare.
Proprietarii de păduri care se confruntă cu pierderi din cauza restricțiilor de conservare vor primi compensații financiare din bugetul de stat. De asemenea, noțiunea de „folosință agrosilvică” va sprijini împădurirea terenurilor agricole.
Legea permite cetățenilor să se plimbe liber pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din țară. În plus, va fi înființat Registrul Forestier Național pentru o evidență clară a exploatațiilor, iar Consiliul Național pentru Silvicultură va reglementa standardele etice și profesionale ale personalului silvic.
Proiectul de lege privind Codul Silvic a fost adoptat marți, cu majoritate de voturi, de Camera Deputaților.