Foto: enfermagemflorence.com.br

Chirurgul Valentin Neagu de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, care era de gardă și care nu a intervenit în cazul adolescentului de 16 ani decedat din cauza peritonitei, a declarat într-o discuție cu conducerea Colegiului Medicilor din România că a solicitat transferul pacientului, argumentând că acest caz ”îi depășește competența locală”/ El s-a descris drept ”un chirurg cu mare experiență” care, în alte situații de urgență chirurgicală, a intervenit prompt!

Președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană, s-a deplasat vineri la SJU Târgu Jiu pentru a discuta despre cazul tragic al băiatului de 16 ani, care a murit din cauza peritonitei după ce a fost transferat între secțiile spitalului fără intervenția medicului de gardă. În loc să efectueze operația, chirurgul a cerut transferul adolescentului la Spitalul din Craiova, însă acesta a decedat înainte de a fi transferat.

Poiană a subliniat că medicul de gardă a afirmat că, în urma evaluării inițiale, a considerat că gravitatea cazului depășește competențele spitalului local și că Spitalul din Craiova ar fi mai bine echipat pentru a gestiona situația. De asemenea, ea a menționat că medicul a recunoscut că a intervenit în alte urgențe, dar a ales să ceară transferul în acest caz.

Președintele Colegiului Medicilor a precizat că, în astfel de cazuri de urgență, medicul ar fi trebuit să intervină dacă a constatat că viața pacientului era în pericol. În plus, Cătălina Poiană a adăugat că, în opinia publică, există o preocupare legitimă pentru a înțelege ce s-a întâmplat și pentru a preveni pe viitor astfel de tragedii.

În ceea ce privește soluțiile pentru Spitalul din Târgu Jiu, Cătălina Poiană a sugerat implementarea telemedicinei pentru cazurile de chirurgie pediatrică, având în vedere dificultățile de a asigura linie de gardă pentru această specialitate.

De asemenea, ea a menționat că medicul chirurg pediatru care lucra în ambulatoriu a avut contractul modificat și acum poate opera în cadrul spitalului.

Ancheta deschisă de Colegiul Medicilor Gorj a fost deja discutată de Comisia de jurisdicție și se află în continuare la Comisia de disciplină, care încă nu a emis o concluzie. Conform regulamentului, ancheta ar trebui finalizată în termen de șase luni.

În decembrie, un raport al comisiei de cercetare a arătat că un medic de urgență de la UPU-SMURD nu a înregistrat corect în fișa pacientului detalii esențiale, cum ar fi temperatura, ora solicitării consultului de chirurgie și consultațiile pentru alte specialități. Totuși, raportul nu aborda în mod direct comportamentul chirurgului care nu a intervenit în cazul adolescentului.